Parlamentul Irakului a aprobat o lege care introduce mult disputatul principiu al federalismului. Legea, care va permite provinciilor sa se uneasca in cadrul unor mari regiuni federale a fost propusa de gruparile siite, dar a intampinat opozitia sunitilor. Acestia sustin ca legea ar putea duce la destramarea Irakului si ca va impiedica accesul comunitatii lor la rezervele de petrol ale tarii.

Votul din parlament a fost boicotat de cel mai mare partid sunit si de factiunea siita loiala clericului Moqtada al Sadr, care s-a opus legii. Un acord anterior semnat de liderii politici din Irak, prevede ca legea federalizarii nu va pute fi aplicata in urmatoarele 18 luni. Arabii musulmani siiti reprezinta circa 60 la suta din populatia Irakului, arabii musulmani suniti intre 15 si 20 la suta, iar kurzii, in majoritate musulmani suniti, 15 la suta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.