Conflictul dintre Georgia si Rusia ar putea fi adus in fata Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Presedintele Mihail Saakasvili a facut o declaratie in acest sens dupa ce ministrul rus al apararii a afirmat ca trupele sale vor "apara" regiunile separatiste din Georgia, daca vor fi atacate. Criza dintre cele doua tari i-a afectat serios pe numerosii georgieni stabiliti in Rusia, care se vad acum supusi la tot felul de hartuieli.

Stop avioanelor cargo rusesti!

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a ordonat aeroportului din Tbilisi sa nu permita avioanelor cargo rusesti avand la bord deportati georgieni sa aterizeze, informeaza Associated Press. ‘’Facem tot posibilul ca drepturile cetatenilor nostri sa nu fie incalcate. Ar trebui sa zboare in avioane normale’’, a afirmat presedintele georgian pentru Rustavi-2. Rusia urmeaza sa trimita astazi alti 150 de presupusi imigranti ilegali inapoi in Georgia.

Dupa ce autoritatile georgiene au arestat patru ofiteri rusi, acuzandu-i de spionaj, Moscova a interzis toate zborurile catre Georgia - cu exceptia avioanelor cargo ale Ministerului pentru Situatii de Urgenta, care sunt folosite pentru a transporta deportati georgieni si pentru a aduce acasa cetateni rusi aflati in situatie dificila in Georgia. Seful statului georgian a afirmat totodata ca Tbilisi intentioneaza sa intenteze un proces impotriva Rusiei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului privind incalcari ale drepturilor cetatenilor georgieni. ‘’Suntem gata pentru un dialog bilateral cu Rusia, insa speram ca aceste incalcari scandaloase ale drepturilor omului, care sunt total inacceptabile in secolul 21, vor inceta’’, a mai spus presedintele Saakasvili.

Lituania a expulzat un diplomat rus

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe a ordonat saptamana trecuta expulzarea din Lituania a unui diplomat rus de rang inalt si se asteapta la o masura de retorsiune din partea Moscovei in privinta diplomatilor sai din Rusia, a anuntat duminica agentia de presa BNS, informeaza AFP. Diplomatul rus care a primit ordin sa paraseasca Lituania este suspectat de ‘’activitati ilegale de spionaj’’, precum si ca ar fi influentat pozitia Vilniusului in conflictul dintre Rusia si Georgia, a precizat agentia, citand surse bine informate din cadrul Ministerului lituanian al Afacerilor Externe.Potrivit BNS, Moscova urmeaza sa expulzeze la randul sau din Rusia un diplomat lituanian ca masura de retorsiune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.