Trupe americane si irakiene au ucis ieri 30 de militanti siiti, in timpul unor ciocniri dure in orasul Diwanieh, din sudul Irakului. Violentele au izbucnit dupa ce politia din Bagdad a anuntat ca a descoperit inca 51 de cadavre ale unor persoane rapite, torturate si ucise. In acest timp, la Washington, o comisie independenta instituita de Congresul american cu aprobarea presedintelui George W. Bush a decis ca cea mai buna solutie pentru pacificarea Irakului ar fi despartirea acestuia in trei parti, cu larga autonomie, informeaza "The Times".

Comisia prezidata de James Baker, fost secretar de stat american, se pregateste sa prezinte acest raport dupa alegerile pentru Congres, de luna viitoare. Despartirea regiunilor siita, sunita si kurda pare a fi unica solutie a problemei irakiene. "Kurzii au deja propria lor zona", spune o sursa din apropierea grupului.

"Federalizarea Irakului tot va avea loc intr-un fel sau altul. Intrebarea este ce se va intimpla dupa aceea", adauga aceasta. Comisia este considerata ultima sansa pentru solutionarea crizei din Irak, unde rapirile in masa continua, insasi politia fiind suspectata de a fi responsabila de numarul crescut al atrocitatilor. Baker (76 de ani), un vechi prieten al familiei Bush, care a fost secretar de stat in timpul primului razboi din Golf, din 1991, a spus saptamina trecuta ca solicita adesea ajutorul presedintelui pe "probleme politice".

Grupul sau nu "recomanda separarea completa", ci doar divizarea in trei regiuni, cu autonomie sporita. Guvernul irakian va fi incurajat sa organizeze o reforma constitutionala pentru a pregati calea pentru aceasta solutie. Iranul si Siria sint si ele interesate sa sprijine un acord regional, care ar putea fi pus la punct in cadrul unei conferinte internationale. Baker s-a intilnit deja cu reprezentantii guvernului sirian, care s-au declarat de acord. Prin urmare, pina la federalizarea Irakului mai e doar la pas. Probabil kurzii vor face restul.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.