Rusia a anuntat ca duce tratative directe cu autoritatile nord-coreene pentru a le convinge sa nu puna in aplicare planul de testare a unei bombe nucleare. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca negocierile cu Phenianul trebuie purtate obiectiv si ca autoritatile nord-coreene trebuie sa renunte la ideea testarii unei bombe nucleare. "Acum trebuie sa ne asiguram ca acest lucru nu se va intampla si ca se fac pasi catre o colaborare directa cu Phenianul pentru a detensiona situatia. Este important pentru noi toti sa analizam situatia cu calm, fara sentimente puternice, sa nu uitam obiectivele acordului de neproliferare nucleara si importanta securitatii in peninsula coreeana. Phenianul trebuie sa revina la masa negocierilor si exista posibilitatea atingerii acestui scop", a declarat ministrul rus de Externe.

Coreea de Nord a avertizat ca va testa o bomba nucleara ca raspuns la ceea ce a numit amenintarea militara crescanda din partea Statelor Unite. Statele Unite au avertizat insa Coreea de Nord sa nu-si puna in aplicare planurile. Oficialul american care se ocupa de aceasta pro-blema, secretarul de stat adjunct Christopher Hill, a refuzat sa spuna ce intentioneaza sa faca Washingtonul pentru a opri Phenianul sa-si puna in aplicare intentiile, dar a declarat ca SUA nu vor sta deoparte in vreme ce Coreea de Nord isi dezvolta arsenalul nuclear. "Este o problema foarte serioasa care ne ingrijoreaza extrem de tare si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a preveni un asemenea test", a precizat oficialul american.

Japonia se pregateste in eventualitatea unui test nuclear nord-coreean

Japonia este pregatita in eventualitatea unui test nuclear nord-coreean la sfarsitul acestei saptamani, a afirmat ieri la Tokio purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yasuhisa Shiozaki. "Japonia este in masura sa fie imediat informata in cazul in care testul a avut loc", a adaugat el. La randul sau, adjunctul ministrului de Externe nipon, Shotaro Yachi, aflat in vizita la Washington, nu a exclus ipoteza ca acest test nuclear sa aiba loc la sfarsitul saptamanii. "Este o posibilitate pe care am discutat-o", a declarat Shotaro Yachi, citat de canalul de televiziune japonez NHK, apreciind ca pregatirile pentru test ar putea fi intr-un stadiu foarte avansat. Coreea de Nord a anuntat marti ca va efectua un test nuclear pentru a contracara amenintarea SUA care in opinia Phenianului este in crestere.

Convorbire telefonica Donald Rumsfeld - Yoon Kwang-ung

Ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, si omologul sau sud-coreean, Yoon Kwang-ung, au avut, ieri, o convorbire telefonica pe tema preconizatei experiente nucleare nord-coreene, convenind sa-si intensifice eforturile directionate spre descurajarea unor asemenea teste. Cei doi oameni politici au scos in evidenta pericolul pentru securitatea lumii generat de preconizata experienta nucleara nord-coreeana. Miercuri, in parlamentul de la Seul, ministrul sud-coreean al Apararii a anuntat ca "va lua masuri, prezumand ca exista toata probabilitatea ca RPD Coreeana sa procedeze la un test nuclear".

Coreea de Nord critica "terorismul de stat josnic" promovat de SUA

Coreea de Nord a criticat ieri "terorismul de stat" josnic promovat de SUA sub pretextul "razboiului impotriva terorismului".

"Modul politic si stilul de viata american nu pot fi acceptate de alte tari... SUA sacrifica aceste tari pentru "razboiul lor impotriva terorismului", se arata in editia de ieri a oficiosului de la Phenian "Rodong Sinmun", potrivit agentiei de presa nord-coreeene ACTC receptionate la Seul. "Este vorba de practici in afara legii /.../ si de un terorism de stat criminal", noteaza publicatia citata. Editorialul nu face nici o referire la anuntul facut marti de Coreea de Nord privind efectuarea unui test nuclear pentru a consolida puterea de descurajare a amenintarii crescute a SUA. Discursul presedintelui american George Bush, rostit cu prilejul impliniri a cinci ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, "reflecta intentia criminala a SUA de a extinde in lumea intreaga "razboiul impotriva terorismului", adauga cotidianul citat. "Fiecare poate fi victima cel putin daca nu sporeste vigilenta", conchide publicatia citata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.