Constructia Statiei Spatiale Internationale (SSI) a fost reluata cu succes, odata cu misiunea navetei Atlantis, care nu este decat prima etapa a unui proces ce ar trebui sa duca la finalizarea unicului avanpost pamantean in spatiu pana in 2010. Statia, cu viitoarele ei laboratoare, este considerata cruciala pentru NASA in vederea pregatirii revenirii americanilor pe Luna si, pe termen lung, in vederea organizarii de expeditii pe Marte.

Calendarul asamblarii SSI cuprinde 86 de lansari in Cosmos. De 34 de ori vor decola navetele americane. Restul va reveni batranelor rachete Proton si Soiuz. Mai putin stiut este ca ideea de statie spatiala a venit de la un roman! In 1923, sibianul Hermann Oberth vorbea despre punti orbitale de plecare in misiuni spre Luna sau planeta Marte. Peste cinci ani, un austriac a pus pe hartie proiectul unei statii modulare, iar in 1950, un american a imaginat o uriasa roata cosmica deservita de navete spatiale. Statia spatiala, un proiect realizat in colaborare de 16 tari, este asamblata bucata cu bucata in peste 50 de misiuni. Cand va fi finalizata, structura va avea 108 m lungime, deci mai mult decat un teren de fotbal, va cantari 450 de tone si va contine peste 1.200 metri cubi de spatiu presurizat, sustinand un echipaj permanent de sase astronauti.

Asamblarea intra in linie dreapta

Atlantis, cu echipajul sau de sase astronauti, a livrat si instalat un modul dublu de asamblare cu greutatea de 16 tone. Structura, denumita P3/P4, include o a doua antena solara si sistemul acesteia de rotatie la 360 de grade, ce va permite dublarea puterii electrice actuale a Statiei si furnizarea unui sfert din necesarul de energie pentru alte doua antene, ce vor fi instalate in curand.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.