In timp ce la Bruxelles ministrii de interne ai Celor 25 incercau sa decida daca e sau nu cazul sa extinda acum spatiul Schengen prin primirea de noi membri, cancelarul german Angela Merkel sosea la Ankara, cu intentia declarata de a-i convinge pe liderii turci sa respecte criteriile de aderare la UE.

In ajun, comisarul european pentru extindere Olli Rehn ii avertiza pe politicieni ca varianta unui "parteneriat privilegiat" cu Turcia in locul aderarii ar afecta negativ credibilitatea blocului comunitar si reformele initiate de Ankara. Versiunea unui astfel de parteneriat a fost puternic sustinuta mult timp de Merkel, care a impartasit, in egala masura, si scepticismul ministrului francez de interne, Nicolas Sarkozy, vizand capacitatea Turciei - un stat cu populatie majoritar musulmana - de a-si indeplini angajamentele fata de Cipru. Or, tocmai problema cipriota se afla in centrul atentiei convorbirilor pe care seful executivului de la Berlin le va avea la Ankara si Istanbul. Mai ales ca Germania va prelua, de la 1 ianuarie 2007, presedintia semestriala a UE. Concret, Merkel va incerca sa obtina promisiunea Turciei privind deschiderea porturilor si aeroporturilor pentru navele si avioanele cipriote pana la sfarsitul acestui an.

In iulie 2005, Turcia a semnat protocolul de la Ankara, care extinde uniunea ei vamala cu UE la toti cei 25 de membri ai comunitatii. Dar Ankara refuza sa aplice prevederile acordurile si pentru partea greaca a Ciprului, recunoscuta international, nu insa si de autoritatile turce. Surse apropiate guvernului de la Berlin au precizat ca Merkel va cere clar interlocutorilor sai sa recunoasca zona greaca a Ciprului. "Daca nu vor exista semnale evidente ca Turcia e gata sa aplice protocolul de la Ankara, un accident nu va putea fi evitat", au afirmat sursele mentionate. Pe de alta parte, Merkel va evoca problema dialogului interreligios, subliniind ca atitudinea conducerii turce vizavi de comunitatile religioase va juca un rol important pentru primirea tarii in UE. Astazi, Merkel va avea o intrevedere cu premierul statului-gazda, Recep Tayyip Erdogan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.