La o luna dupa acordul care a permis o inedita alianta intre partidul presedintelui Victor Iuscenco si blocul adversarului sau, Victor Ianucovici, Ucraina se indreapta din nou spre o criza guvernamentala, relateaza Le Figaro. Partidul pro-occidental al presedintelui, Ucraina noastra, a anuntat pe ne-asteptate ca "trece in opozitie" si a afirmat ca cere ministrilor proveniti din propria formatiune politica sa paraseasca guvernul. Administratia prezidentiala nu a reactionat inca la aceasta initiativa, despre care se crede ca a fost pregatita in acord cu seful statului. Premierul Victor Ianucovici, al carui partid al regiunilor, pro-rus, domina guvernul, va cauta fara indoiala sa obtina o noua majoritate, facind apel la participarea micilor partide de stinga. Dar nu e sigur ca va obtine acest lucru, data fiind fragmentarea din Rada (Parlamentul ucrainean). Si partidul "Ucraina noastra" ar putea incerca sa refaca alianta cu blocul Iuliei Timosenco...

Cele doua partide, ai caror membri au fost alaturi in timpul revolutiei portocalii din 2004, s-au lasat antrenate de acum un an in tot felul de certuri. In august, anul acesta, "Ucraina noastra" a realizat o alianta de conjunctura cu fortele "anti-portocalii" ale lui Victor Ianucovici, care s-a dovedit departe de a fi fericita. Noul premier, avantajat de o noua Constitutie, care prevede puteri mai largi pentru guvern decit pentru presedinte, a efectuat o vizita la Bruxelles acum doua saptamini, care a provocat furia presedintelui. Anuntarea de catre Ianucovici a "unei pauze" in procesul aderarii la NATO, a fost o clara schimbare de directie geopolitica. Refuzul lui Ianucovici de a ceda presiunilor ruse, in problema gazelor, la 22 septembrie, nu a fost de ajuns pentru a calma ingrijorarile ministrilor "portocalii" asupra capacitatii sale de a apara interesul national in confruntarea cu Moscova.

Tabara prezidentiala pare sa nu fi apreciat nici modul in care seful guvernului a refuzat net, in mai multe rinduri, sa contrasemneze unele decrete prezidentiale. Acum, oamenii presedintelui vor sa contraatace. In aceasta situatie, in care nici unul dintre partidele "portocalii" nu mai e la putere, analistii opineaza ca "revolutia portocalie a esuat" si nu exclud o noua configuratie guvernamentala. Doar alegerile anticipate ar mai putea oferi o sansa portocaliilor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.