Israelul nu va accepta eliberarea detinutilor palestinieni decat dupa punerea in libertate a soldatului Gilad Shalit, capturat la 25 iunie de un comando palestinian, a declarat premierul israelian Ehud Olmert, cu ocazia discutiilor avute la Ierusalim cu Secretarul de Stat american Condoleezza Rice, aflata intr-un turneu in Orientul Mijlociu, scrie in editia sa on-line de ieri Yediot Aharonot. In pofida vointei sale de a-l ajuta pe presedintele palestinian Mahmud Abbas, moderat, eliberarea detinutilor fara satisfacerea acestei conditii ar genera si mai multe pretentii din partea gruparii islamiste Hamas, care conduce Guvernul palestinian, a explicat demnitarul israelian.

Ehud Olmert a asigurat-o pe Condoleezza Rice in legatura cu disponibilitatea sa de a-l sprijini pe Mahmud Abbas pentru aplicarea prevederilor ‘’Foii de parcurs’’, un plan de pace international privind Orientul Mijlociu, si crearea unui climat mai bun in teritoriile palestiniene.

Ehud Olmert si Condoleezza Rice au discutat, de asemenea, despre eventualitatea transferarii taxelor vamale prelevate de Israel in contul Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), cu scopul ameliorarii situatiei populatiei palestiniene din teritorii. Dupa cum se stie, Israelul a sistat transferul acestor taxe, iar principalii donatori internationali pentru palestinieni, in special SUA si Uniunea Europeana, si-au suspendat ajutoarele directe acordate ANP, dupa investirea oficiala a Hamas, in martie a.c., generand o grava criza financiara si politica in teritoriile palestiniene. Obiectivul vizitei secretarului de stat american in regiune urmareste relansarea procesului de pace israeliano-arab si consolidarea pozitiei presedintelui Abbas in cadrul ANP.

Condoleezza Rice si-a reafirmat preocuparea privind starea de dispe-rare care afecteaza populatia palestiniana, indicand ca SUA sunt hotarate sa amelioreze conditiile de trai in Fasia Gaza si in Cisiordania ocupata. In cadrul convorbirilor avute la Ramallah (Cisiordania), Mahmud Abbas a asigurat-o pe Condoleezza Rice ca orice Guvern palestinian trebuie sa recunoasca acordurile israeliano-palestiniene deja semnate, desi negocierile intre Hamas si partidul presedintelui palestinian Al Fatah privind formarea unui cabinet de uniune nationale se afla in impas. Surse palestiniene au declarat pentru Ynet ca, potrivit Secretarului de Stat american, SUA se opun oricarui Guvern condus de Hamas, daca miscarea islamista nu va recunoaste Israelul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.