Georgienii voteaza joi in alegerile locale - vazute drept un test al popularitatii guvernului presedintelui Saakashvili. Intre timp, criza relatiilor ruso-georgiene se agraveaza. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, le-a cerut liderilor geogieni sa puna capat politicilor pe care le-a calificat drept anti-rusesti, spre a se ajunge la o solutie.

"Examinez masurile necesare in acest sens, dar ele trebuie luate de liderii georgieni, care stiu prea bine care e cauza dificultatilor de acum" - a spus domnul Lavrov.

Rusia a taiat deja legaturile de posta si transport dintre cele doua tari, in urma arestarii, saptamana trecuta, in Georgia, a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj.

Cine si ce ar avea de castigat din aceasta criza?
Politia moscovita a facut raiduri si a inchis mai multe intreprinderi georgiene. Unii politiceni rusi cer ca toti imigrantii georgieni care lucreaza ilegal in Rusia sa fie deportati iar unii comentatori politici acuza Georgia ca e unealta cu care Occidentul vrea sa submineze Rusia. Georgia - a replicat joi Mihail Saakashvili, care a votat in alegerile locale, nu va fi abatuta de pe calea libertatii.

"In ultimele zile am auzit multe critici de la anumiti oameni, dar am si primit sprjin din partea restului lumii. Cei care ne vor raul se simt neajutorati si nu stiu ce sa faca", a spus presedintele, care doreste ca partidul sau, aflat la guvernare, sa-si vada reinnoit mandatul si sa-si continue politicieile reformiste pro-occidentale.

Cei la care se refera fac parte din opozitie. Au fost surprinsi si furiosi cand alegerile, initial programate pentru decembrie, au fost devansate, si au considerat ca asta le diminueaza sansele.
Alte voci - putine la numar - s-au intrebat de ce tocmai saptamana trecuta au fost arestati cei petru ofiteri rusi - oare n-a fost vorba tocmai de o lovitura publicitara?

Multi observatori au remarcat ca presedintele georogian vorbeste cu grija in englezeste, pentru audienta internationala, in chip extrem de diferit de retorica nationalista folosita pe plan intern, care i-ar putea aduce capital politic.

Insa cele spuse de domnul Saakashvili in Georgia sunt relatate si in Rusia, iar acolo sunt considerate o incercare deliberata de a umili Rusia si a-i submina pozitia.

Exista reprezentanti ai opozitiei care acuza partidul de guvernare georgian ca a cheltuit prea mult cu ceea ce ei numesc proiecte de constructie cosmetice si prea putin pentru a imbunatati nivelul de trai, mai cu seama al pensionarilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.