O criza politica domneste in Republica ceha, privata de o majoritate clara de la alegerile legislative din luna iunie a.c. Guvernul liberal nu a obtinut marti increderea deputatilor, cu 96 voturi "pentru" si 99 "impotriva", si va trebui sa demisioneze, potrivit Constitutiei tarii. Prim-ministrul, Mirak Topola-nek, provenit din Partidul democratic civic, a aratat ca guvernul sau ar putea demisiona cel mai devreme miercurea viitoare.

Aflat in vizita la Singapore, presedintele statului, Vaclav Klaus, a aratat ca va astepta viitoarele alegeri senatoriale si municipale, prevazute pentru ultimele doua week-end-uri din octombrie, pentru a desemna un alt premier. Cabinetul de tranzitie s-a format pentru a trece peste blocajul politic nascut dupa legislativele din iunie. Obiectivul sau principal era organizarea de alegeri anticipate in iunie 2007. El s-a lovit de refuzul socialistilor si al comunistilor. Sprijinul verzilor si al crestin-democratilor nu a fost de ajuns. In camera inferioara ceha, dreapta liberala aliata cu crestinii democrati si verzii numara exact acelasi numar ca social-democratii aliati cu comunistii.

Iata problema careia trebuie sa-i faca fata Republica ceha, din cauza inexistentei unei majoritati clare. Aceasta tara, care de altfel se bucura de increderea investitorilor, functioneaza fara o putere executiva adevarata din iunie. Aceasta fosta tara comunista integrata de trei ani in Uniunea Europeana se gaseste intr-o situatie fara precedent de la independenta sa, proclamata in 1993 dupa impartirea Cehoslovaciei. O situatie cu atit mai dificila cu cit Constitutia din 1993 nu prevede astfel de blocaje parlamentare. Nu permite organizarea de alegeri anticipate decit dupa esecul succesiv a trei propuneri de guvern. Pentru Mirak Topolanek, deci, votul de marti reprezinta "un succes relativ".

"Avem in spatele nostru o prima tentativa, care apropie in consecinta tara de alegerile viitoare", spune el. Un sondaj recent arata ca aceasta criza incepe sa plictiseasca populatia: aproape doi cehi din trei se declara nemultumiti de situatia politica actuala, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare a opiniei publice la sfirsitul lui septembrie. Pe de alta parte, analistii economici nu se asteapta la nici o miscare negativa pe piata. "Investitorii ramin calmi", a asigurat Ales Michal, analist economic la Raiffeisenbank, subliniind totusi ca "pentru afaceri, alegerile anticipate ar fi cele mai bune".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.