Condoleezza Rice i-a spus presedintelui Abbas ca are tot sprijinul Casei Albe

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a facut o vizita in Cisiordania, in a treia etapa a turneului sau in Orientul Apropiat. Dupa convorbiri cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, doamna Rice a spus ca Statele Unite vor dubla ajutoarele pentru populatia palestiniana.

"I-am spus presedintelui Abbas ca suntem foarte ingrijorati de situatia umanitara in teritoriile palestiniene si de situatia economica", a declarat doamna Rice. "Este foarte trist ca tocmai in aceasta perioada a Ramadanului multi dintre Palestinieni sunt lipsiti de necesitatile de baza si i-am spus presedintelui ca ne vom dubla eforturile de a imbunatati situatia populatiei palestiniene", a declarat secretarul de stat american.

Doamna Rice i-a mai spus presedintelui Abbas ca are tot sprijinul Casei Albe in eforturile sale de a aduce pacea si ca America vrea sa-i ajute pe palestinieni si israelieni sa cada de acord asupra solutiei cu doua state care sa traiasca alaturi in pace.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas pare sa fi renuntat la orice speranta de a convinge miscarea Hamas sa recunoasca Israelul. Americanii discuta totodata cum sa faciliteze o intalnire intre premierul israelian Ehud Olmert si presedintele Mahmoud Abbas.

Potrivit corespondentului BBC, cu toate aceste declaratii, nu sunt semne ca Statele Unite ar avea un plan concret privind reluarea procesului de pace. Iar evaluarea situatiei facuta de presedintele palestinian a fost destul de sumbra.

Domnul Abbas pare sa fi renuntat la orice speranta de a convinge miscarea Hamas sa recunoasca Israelul, pentru a se putea forma un guvern palestinian de unitate nationala. El a mai spus ca optiunile sale sunt acum limitate si a admis ca exista posibilitatea unui razboi civil intre palestinieni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.