Coreea de Nord a avertizat ca va testa o bomba nucleara ca raspuns la ceea ce a numit amenintarea militara crescanda din partea Statelor Unite.
Anuntul a provocat imediat numeroase reactii de condamnare pe plan international. Statele Unite au declarat ca un astfel de test ar reprezenta o amenintare inacceptabila pentru stabilitatea lumii.

Ambasadorul american la Natiunile Unite, John Bolton, a cerut Consiliului de Securitate sa adopte ceea ce el a numit diplomatie preventiva, pentru a opri Coreea de Nord sa efectueze testul.

Japonia a avertizat cu o reactie dura din partea comunitatii internationale, Marea Britanie a calificat ideea eventualului test drept o provocare, iar Franta a cerut Coreei de Nord sa renunte la aceasta idee.
Rusia si-a exprimat ingrijorarea si a cerut Phenianului sa dea dovada de retinere. Coreea de Sud a anuntat ca isi ridica nivelul de securitate.

China a declarat totusi ca ar fi mai bine sa se reia negocierile asupra programului nuclear nord-coreean, la care luau parte sase natiuni, si care s-au intrerupt anul trecut.

Anuntul Phenianului

Ministerul de externe nord-coreean a declarat ca Phenianul nu are de ales si va efectua testarea unui dispozitiv nuclear din cauza ostilitatii crescande a Washingtonului. In declaratia ministerului se mai spune ca Phenianul va efectua testul nuclear pentru a-si intari capacitatea militara.

Nu este mentionata o data cand ar avea loc testul, dar declaratia precizeaza ca vor fi garantate toate conditiile de siguranta pentru efectuarea acestuia.
Ministerul nord-coreean mai spune ca Statele Unite au declarat efectiv razboi Coreei de Nord prin rezolutia ONU care a impus sanctiuni in luna iulie.
Sanctiunile au fost impuse atunci Coreei de Nord in urma testului a sapte rachete balistice, lansate in Marea Japoniei.

Este prima oara cand Coreea de Nord ameninta explicit cu un test nuclear, desi avertismente indirecte au mai existat. Anul trecut, Phenianul a declarat ca a dezvoltat arme nucleare si expertii considera ca are destul plutoniu pentru circa opt bombe atomice.

In declaratia de acum, Phenianul spune ca nu va folosi niciodata primul arma nucleara si nu va permite exportul de material nuclear. Tratativele privind programul nuclear nord-coreean au incetat anul trecut, dupa ce Statele Unite au impus sanctiuni financiare Coreei de Nord.

Pe langa sporirea tensiunii in regiune, un test nuclear al Coreei de Nord ridica si o alta problema.
Avand in vedere greutatile economice ale tarii si starea in care se afla infrastructura, exista temeri privind siguranta unui astfel de test.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.