Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat ca decizia Moscovei de a anula toate legaturile postale si de transport cu Georgia urmareste stoparea "transferurilor ilegale de bani catre Georgia". Sergei Lavrov i-a acuzat pe liderii georgieni de initierea unui proces de inarmare.

"Masurile pe care le-am adoptat, stoparea legaturilor postale, a transporturilor urmaresc sa opreasca scurgerea masiva de fonduri dinspre Rusia spre Georgia. Suntem ingrijorati de procesul de inarmare a Georgiei, proces initiat de actuala conducere a tarii", a spus Ministrul de Externe al Rusiei
Disensiunile dintre Rusia si Georgia ar putea fi privite ca o chestiune locala, de lunga durata si oricum, greu de rezolvat. Dar ultimul conflict capata o semnificatie deosebita pe fundalul unui peisaj geo-strategic si diplomatic in schimbare.

Dupa prabusirea comunismului, Moscova a vazut cu neplacere mai intai cum unii dintre fostii aliati din Pactul de la Varsovia si chiar foste republici sovietice, ca tarile baltice, au intrat in NATO.
Acum, Moscova pare sa spuna: pana aici! Tensiunile dintre Rusia si Georgia au sporit continuu de cand s-a instalat la Tbilisi guvernul pro-occidental al presedintelui Mihail Saakashvili. Iar in ultimele saptamani doua evenimente i-au maniat profund pe rusi. In primul caz, e vorba de discursul lui Mihail Saakashvili la Natiunile Unite, prilej cu care presedintele Georgiei a calificat conflictele din Abhazia si Osetia de Sud drept "conflicte teritoriale" orchestrate de Rusia contra Georgiei.

Al doilea eveniment a fost semnalul aliantei Nato ca doreste strangerea relatiilor cu Georgia.
Rusia priveste toate acestea ca un semn al amestecului crescand al Statelor Unite in zona sa traditionala de influenta.

Moscova a trimis de altfel mai multe semnale in ultima vreme, manifestandu-si nemultumirea.
Exercitii militare comune ruso-americane au fost anulate; au avut loc teste de rachete lansate de pe submarin; si guvernul rus a intensificat presiunile asupra companiilor petroliere occidentale care lucreaza in Extremul Orient rusesc, cerand revizuirea contractelor prin care acestea au inceput lucrarile de explorare. Presiunile actuale asupra Georgiei fac si ele parte din aceasta ecuatie. Mesajul este ca o Rusie in revenire, intarita de veniturile din petrol si gaze, vrea ca o buna parte din vechea sa influenta sa fie restabilita.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.