Regatul Unit a refuzat repatrierea a noua detinuti de la Guantanamo, care erau rezidenti britanici.

"Nu-i vrem inapoi, pentru ca nu au nici un drept legal sa reintre pe teritoriul britanic." Asa se poate rezuma pozitia partii britanice in negocierile secrete pe care le-a avut pe parcursul verii cu partenerii americani de coalitie, in vederea repatrierii unor rezidenti britanici arestati ca suspecti de terorism si retinuti de catre SUA in baza militara de la Guantanamo.

Cotidianul britanic "The Guardian" a prezentat ieri un material in care se arata ca negocierile care au avut loc intre Ministerele Apararii si Afacerilor Externe din Marea Britanie cu Departamentul de Stat american au fost purtate la presiunea americanilor de a desfiinta inchisoarea de la Guantanamo, oferind Regatului Unit posibilitatea de a-i prelua in custodia sa pe cei peste noua prizonieri care aveau drept de rezidenta pe teritoriul britanic in momentul arestarii lor. Insa demnitarii din Interne si Afacerile Externe britanice au incercat sa evite acest lucru, declarind ca cei care sint detinuti la Guantanamo nu mai au nici un drept legal de reintrare pe teritoriul britanic, fiindu-le automat retras dreptul de rezidenta in Regatul Unit, in urma arestarii.

Cerinte absurde

Oficialii britanici insarcinati cu negocierile au refuzat accesul acestor detinuti in Marea Britanie si datorita faptului ca Statele Unite au pus conditii foarte dure de inapoiere a detinutilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.