Sute de mii de libanezi au transformat ieri inmormantarea fostului premier Rafic Hariri intr-o uriasa manifestatie spontana indreptata impotriva prezentei militare a Siriei in Liban, transmit agentiile de presa americane. Rafic Hariri, fost lider de frunte al curentului politic libanez care a militat pentru independenta politica a Libanului in fata Siriei, a fost asasinat luni la Beirut, iar opinia publica libaneza considera ca autoritatile de la Damasc sunt cele care au odonat lichidarea lui Hariri.

Ieri dimineata, mai multe mii de persoane s-au adunat ieri dimineata in fata domiciliului fostului premier libanez Rafic Hariri, pentru a-l conduce pe ultimul sau drum. Pe parcursul trecerii timpului, miile de libanezi au inceput sa strige lozinci anti-siriene. Pe drumul cortegiului funebru catre moscheea Mohammad al-Amin, alte mii de persoane s-au alaturat coloanei funerare, iar in final peste 200.000 de libanezi au creat o manifestatie anti-siriana. "Siria afara din Liban!", "Sa spunem adevarul, nu dorim Siria", Scoateti-va cainii afara din Liban!", acestea au fost cele doua scandari favorite ale multimii, care se refera la faptul ca in Liban stationeaza aproximativ 14.000 de militari sirieni, cu acceptul actualei conduceri pro-siriene de la Beirut.

O scurta ceremonie de inhumare a lui Rafic Hariri a avut loc in Piata Martirilor din Beirut, la momentul in care au fost trase clopotele bisericilor din Beirut si muezinii din moschei au intonat rugaciunea mortilor pentru Hariri, considerat arhitectul reconstructiei Libanului. Sicriul cu corpul neinsufletit al defunctului, invelit in drapelul national, a fost transportat in cursul diminetii de la spitalul Universitatii americane din Beirut pana la domiciliul sau, de unde a plecat apoi pe ultimul drum spre impunatoarea moschee Mohammad al-Amin, din centrul orasului, care nu a fost inca terminata si care ar fi trebuit in curand inaugurata chiar de Hariri, care a finantat constructia.

La funeralii nu a participat nici un reprezentant al Guvernului de la Beirut, insa au fost prezente multe personalitati internationale, printre care si presedintele Frantei, fost prieten apropiat al lui Rafic Hariri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.