Statele Unite si Australia, responsabile de 30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, resping protocolul de la Kyoto intrat ieri in vigoare

Nu mai putin de 34 de state puternic industrializate vor fi nevoite sa reduca sau sa-si limiteze emisiile de gaze cu efect de sera pana la nivelul acceptat in cadrul protocolului de la Kyoto. Statele Unite si Australia, care au respins protocolul, sunt responsabile la ora aceasta de 30% din totalul emisiilor de gaze toxice in atmosfera Pamantului. Protocolul privind schimbarile climatice, cel mai constrangator dintre cele aproximativ 250 de acorduri mondiale privind mediul, a intrat in vigoare ieri, la ora 05.00 GMT, dupa sapte ani de tratative, transmite Rompres. Incheiat la 11 decembrie 1997 la Kyoto (Japonia), el impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot, gazele fluorurate.

Reducerile acestor emisii variaza in functie de tarile industrializate vizate: -6% pentru Japonia si Canada, 0 pentru Rusia, -8% pentru spatiul fostei Uniuni Europene cu 15 membri care si-a repartizat sarcina (-21% Germania, -12,5% Marea Britanie -6,5% Italia, 0% Franta, +15% Spania). Ele vor fi calculate conform mediei pe 2008-2012, care va fi comparata cu cea din anul 1990. Masurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa conduca la diminuarea folosirii carbunelui, petrolului si gazelor, care contribuie in proportie de 80% la incalzirea atmosferei.

Protocolul de la Kyoto a fost deja ratificat de 141 de tari, intre care 34 industrializate. Pe termen lung, supravietuirea lui depinde de Moscova, dupa retragerea SUA in 2001. Ratificarea Protocolului de catre Rusia, efectiva la 18 noiembrie 2004, a fost oficializata la 16 februarie de ONU. La ceremonia care a avut loc ieri la Kyoto, Hiroyuki Hosoda, purtatorul de cuvant al guvernului nipon, a subliniat ca "am indemnat SUA sa se alature, dar tara cu cele mai mari emisii din lume nu este alaturi de noi si acest lucru e regretabil".

Blair spera sa-l convinga pe Bush sa revina

Washingtonul a anuntat ca a respins protocolul pentru "cateva foarte bune motive", potrivit putratorului de cuvant al Casei Albe, care a subliniat ca SUA se plaseaza in avanpostul cercetarilor asupra modificarilor climaterice. "Senatul american s-a exprimat foarte clar in urma cu mai multi ani asupra protocolului de la Kyoto si a votat in unanimitate pentru respingerea acestei abordari, pentru cateva foarte bune motive", a declarat Scott McClellan, presei, fara totusi sa revina asupra acestor motive. Alaturi de SUA, nici Australia nu a ratificat Protocolul de la Kyoto, iar tari considerate in curs de dezvoltare precum India si China nu intra sub incidenta restrictiilor impuse de protocol, fapt subliniat si de presedintele Bush ca fiind unul dintre motivele pentru care Washingtonul a abadonat protocolul in 2001.

Premierul britanic, Tony Blair, a declarat ieri ca spera sa-l convinga pe presedintele american George Bush sa revina in tratativele pentru ratificare, in conditiile in care incalzirea climei se poate transforma intr-o "catastrofa", informeza BBC online. "Daca cercetatorii au dreptate, peste ceva timp, cu siguranta peste 30-40 de ani, aceasta va deveni o problema capitala. Singura solutie pe care o avem este sa incercam sa convingem SUA sa revina la masa trativelor. Daca statele industrializate de acum nu iau masuri, cum vom putea sa cerem Chinei si Indiei, care vor fi jucatori economici puternici peste 30-40 de ani sa consume mai putin, din cauza a ceea ce noi am facut in trecut?", s-a intrebat retoric Blair.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.