Presedintele moldovean Vladimir Voronin se teme de o revolutie asemanatoare celei din Ucraina

Tinand cont de faptul ca in cursa pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005 s-au inscris 23 de partide, se poate spune ca electoratul moldovean are la dispozitie tot atatea optiuni. In realitate, insa, potrivit Agentiei Flux, cetatenii Moldovei au numai doua solutii: fie conservarea actualului regim politic, fie inlocuirea lui cu o forta democratica. Toti cei care nu vor sa-i voteze pe comunisti se pronunta pentru inlaturarea vechii guvernari cu alta noua. Alegerile locale de acum doi ani, dar si sondajele demne de incredere arata ca numarul celor care isi doresc schimbarea este mai mare decat al celor care vor ca PCRM sa ramana la putere inca patru ani. Cu toate acestea, tocmai cei multi, dispusi sa voteze debarcarea regimului Voronin si venirea la putere a elementelor democratice, risca sa fie trasi pe sfoara. Si asta pentru ca numeroase formatiuni politice sunt, de fapt, niste "facaturi" electorale, menite sa mimeze schimbarea pentru a le netezi drumul comunistilor la guvernare. De exemplu, Partidul Dreptatii Social-Economice nu este decat un "cal troian" plasat de actuala putere pe aliniamentele opozitiei.

Lideri ai BMD, alaturi de Voronin

Mai mult, exista si formatiuni mari care ar putea sa triseze schimbarea, printre care si principalul contracandidat al comunistilor, Blocul "Moldova Democrata". Desi pretinde ca ar intruchipa opozitia adevarata, aceasta grupare politica ridica mai multe semne de intrebare. Cele mai mari dintre acestea se numesc Dumitru Braghis si Dumitru Diacov. Trecutul politic al celor doi fruntasi din BMD demonstreaza ca nu sunt anticomunisti intransigenti, astfel ca, la 6 martie, ei s-ar putea inregimenta in echipa lui Voronin. Dovada sta faptul ca, in 2001, "Alianta Braghis" a votat, impreuna cu PCRM, Guvernul Tarlev. Asta cu toate ca Partidul Comunistilor n-avea nevoie de nici o sustinere din afara, intrucat are in Legislativ 71 de mandate. Mai mult, aproape toti membrii grupului parlamentar condus de fostul prim-ministru au trecut ulterior de partea lui Voronin. Unii dintre fostii camarazi ai lui Braghis au ajuns chiar pe extrema stanga, in fruntea unor formatiuni cum sunt blocul "Patria-Rodina" sau Partidul Muncii "Patria-Rodina".

Eventuala coalitie cu Diacov si Braghis

In ceea ce-l priveste pe Dumitru Diacov, dupa alegerile din 2001, acesta a creat o alianta postelectorala cu PCRM, din care faceau parte, in afara de PDM, grupari radicale precum Partidul Socialist sau miscarea "Ravnopravie". Oficial, acest pact cu regimul Voronin nu a fost anulat nici pana astazi. Dimpotriva, in mai multe administratii locale, Diacov si Braghis coopereaza cu Partidul Comunistilor. In peste zece raioane, PCRM se mentine la putere doar datorita sprijinului acordat de Partidul Democrat sau Alianta "Moldova Noastra".

Asadar, o asociere politica intre Voronin si unii dintre liderii BMD este posibila. Ultimii patru ani au demonstrat ca intre comunistii dogmatici de la putere si democratii din opozitia centrista exista o compatibilitate perfecta. In aceste conditii, actualul sef al statului, stiind ca nu va intruni 61 de mandate necesare pentru a ramane la putere, ar putea lua in calcul si o eventuala coalitie cu factiunea Diacov-Braghis din Blocul "Moldova Democrata".

Tinerii basarabeni cer ajutor

Organizatia de tineret "Noua Generatie" a Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova lanseaza, printr-o scrisoare publica, un apel catre societatea romaneasca, de la care spera sa obtina sprijinul scontat in vederea bunei desfasurari a alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Basarabia pe 6 martie 2005.

Tinerii basarabeni care se afla in prezent in Romania se alatura prin acest demers altor organizatii care au sesizat faptul ca Administratia de la Chisinau limiteaza dreptul la vot al cetatenilor moldoveni care nu sunt in tara in ziua scrutinului. "Gestul nostru este determinat de hotararea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova prin care este limitat, in mare masura, dreptul constitutional la vot al cetatenilor Republicii Moldova aflati pe teritoriul Romaniei.

Conform deciziei CEC, cetatenii moldoveni, aflati in Romania vor putea vota doar la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, acolo unde va fi deschisa singura sectie de votare de pe teritoriul Romaniei. (...) Mentionam, in acest sens, ca doar in sistemul de invatamant preuniversitar, universitar, postuniversitar sunt aproximativ 15 mii de cetateni moldoveni cu drept de vot. In plus, un numar important il reprezinta basarabenii cu dubla cetatenie, domiciliati pe teritoriul Romaniei. Numarul total al acestora se estimeaza la circa 50 mii de persoane. Astfel, decizia CEC in ceea ce priveste amenajarea unei singure sectii de votare nu satisface nici a zecea parte din necesar", se arata in scrisoarea tinerilor basarabeni.

Culoarea oranj, interzisa

Deputatul PPCD Stefan Secareanu a fost retinut sambata seara la Vama Sculeni de catre vamesii moldoveni in timp ce introducea absolut legal in Moldova mai multe fulare si caciulite oranj, in valoare totala de 10 milioane lei romanesti.

Secareanu a precizat ca sefa de tura a Vamii Sculeni, Lidia Corlateanu, i-a spus ca legislatia moldoveneasca ii permite sa introduca in tara marfa in valoare de numai 200 de euro. Deputatul a fost nevoit sa se intoarca la Iasi si sa lase acolo o parte din marfa. Vamesii moldoveni nu i-au permis, insa, sa intre in tara nici cu jumatate din marfa. Seful adjunct al Vamii Sculeni, Nicolae Gorincioi, a afirmat ca Secareanu va putea intra in Moldova numai dupa confiscarea marfii. Dupa ce s-a mai intors o data la Iasi si a mai lasat o parte din marfa, Secareanu a incercat sa intre in Moldova, a treia oara, cu doar 16 fulare si 16 caciulite portocalii, dar vamesii i-au permis intrarea in tara doar dupa ce a completat o declaratie vamala.

La fel ca si Ianukovici in Ucraina, Voronin a decretat: "Culoarea oranj nu are ce cauta in Moldova, ceea ce denota ca se teme ca acest simbol cromatic poate aduce cu sine "Revolutia portocalie".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.