Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, incepe un nou turneu in Orientul Apropiat cu scopul de a reimpulsiona negocierile de pace. Condoleezza Rice va vizita Arabia Saudita, Egiptul, Israelul si teritoriile palestiniene.

Este prima vizita pe care ministrul de externe american o face in Orientul Apropiat dupa acordul de incetare a focului dintre Israel si gruparea militanta libaneza Hezbollah, mediat de ONU. Administratia Bush a fost acuzata ca nu face suficiente eforturi pentru gasirea unei solutii de pace durabila in regiune.

Condoleeza Rice a vizitat regiunea si in august dar atunci a refuzat sa faca presiuni pentru incetarea imediata a focului in timpul ofensivei israeliene din Liban, fapt care e posibil sa ii fi afectat deja imaginea in randul statelor arabe.

Dar presedintele Bush vrea sa arate ca America e inca implicata in eforturile de pace in regiune.
Condoleezza Rice se va concentra pe discutiile cu "vocile moderatilor musulmani"-dupa cum se exprima administratia Bush- pe tema amenintarilor la adresa stabilitatii in Orient- Iran, gruparea palestiniana Hamas si cea libaneza Hezbollah.

Ambitii limitate

Dar sperantele privind un eventual acord intre Israel si palestinieni sunt inca mici. Popularitatea premierului israelian Ehud Olmert a scazut drastic dupa razboiul din Liban. Statele Unite refuza in continuare sa aiba discutii cu guvernul palestinian condus de gruparea militanta Hamas.

Asa ca ambitiile ministrului de externe american in problema procesului de pace sunt probabil limitate de aceasta data, in speranta ca se vor face macar progrese in privinta libertatii de miscare a palestinienilor intre Gaza si Cisiordania.
Dar Condoleezza Rice va trebui sa faca mari eforturi pentru a restabili credibilitatea Americii in regiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.