Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva nu a reusit sa fie reales din primul tur al alegerilor prezidentiale din Brazilia, fiind nevoit sa-l infrunte in turul de scrutin pe guvernatorul statului Sao Paolo, Geraldo Alckmin.
Potrivit rezultatelor aproape complete, Lula da Silva a obtinut 48,6 la suta din voturile exprimate, fata de 41,6 la suta, cat a inregistrat Alckmin.

La vot au participat circa 105 milioane de alegatori dintr-un total de 125 de milioane, Brazilia avand o populatie de peste 180 de milioane de locuitori.
Rezultatul este considerat o surpriza, avand in vedere ca majoritatea sondajelor il dadeau invingator din primul tur pe presedintele in exercitiu.

Dintr-o data, scrutinul pare deschis

Presedintele Lula da Silva, liderul Partidului Muncitorilor (membru al Internationalei Socialiste) este extrem de popular printre paturile defavorizate ale electoratului, datorita politicilor sale care au redus in ultimii 4 ani procentul acelora care traiesc sub limita saraciei.

Alckmin, care se bazeaza in special pe voturile clasei de mijloc, a beneficiat de pe urma dezvaluirilor din ultimele saptamani cu privire la o campanie murdara impotriva sa, purtata de oamenii presedintelui Lula de Silva. Presedintele in functie ramane favorit pentru turul 2, programat pe 29 octombrie, dar scrutinul arata acum mai deschis ca oricand.

Brazilia, o tara care in utima vreme aspira la un rol pe plan international pe masura dimensiunilor sale, a organizat in paralel cu scrutinul prezidential, alegeri pentru Camera Reprezentantilor, o treime dintre senatori si guvernatorii statelor federale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.