In Ungaria au avut loc alegeri municipale, pe fondul controversei privind viitorul guvernului de coalitie format de socialisti si liberali.

Guvernul insista ca este un vot privind problemele locale. Dar opozitia prezinta scrutinul ca pe un referendum asupra guvernului condus de premierul Ferenc Gyurcsany.

Dupa cum transmite corespondentul BBC, aceste alegeri municipale sunt umbrite de scrutinul parlamentar care a avut loc in primavara.

Premierul socialist Gyurcsani a admis intr-o discutie cu colegii sai ca victoria a fost obtinuta mintind electoratul. Iar opozitia conservatoare spune ca acest lucru face ilegitim guvernul si ca aceste alegeri ar trebui sa reprezinte un vot de neincredere in guvern.
In ultimele doua saptamani au avut loc zilnic demonstratii la Budapesta si in alte orase, cerand demisia premierului Gyurcsany. Si corespondentul BBC la Budapesta spune ca viitorul politic imediat al Ungariei pare sa depinda acum si de reactia populatiei in strada, nu numai la urne.

Revenind la aspectul local al alegerilor, socialistii incearca in acest scrutin sa isi mentina adminsitratia in cateva orase importante, inclusiv in Budapesta, unde opozitia a desfasurat o campanie puternica in incercarea de a-i infrange.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.