Presedintele Vladimir Putin a declarat ca arestarea si detinerea a patru ofiteri rusi in Georgia sub acuzatii de spionaj este un act de terorism statal, cu luare de ostateci.

Presedintele Putin a facut aceste declaratii dupa o intrunire a Consiliului de Securitate rus pentru discutarea disputei cu Georgia. Anterior, presedintele Putin a spus ca Georgia incearca sa provoace Moscova cu ajutorul 'sponsorilor straini'.

Este absolut clar ca se face asta pentru a lovi dureros Rusia si a o provoca. Trebuie sa fie evident pentru oricine. Si dupa toate aparentele, cei care fac asta cred ca orientarea anti-rusa in politica externa este in interesul poporul georgian. Eu nu cred ca asa e. Eu nu cred asta, a spus presedintele Putin.
Sambata, un comandant al armatei ruse a anuntat ca Moscova suspenda retragerea in etape a trupelor sale din Georgia.

Anterior Rusia s-a declarat de acord sa inchida ultimele doua baze ale sale din Georgia, pana in 2008, insa comandantul trupelor rusesti din Caucazul de Nord, generalul Alexandr Baranov, spune ca aceste planuri sunt acum suspendate.
El a acuzat Georgia pentru aceasta situatie, spunand ca securitatea trupelor rusesti nu mai poate fi garantata, in noile conditii.

Scandal international

Ministerul de interne al Georgiei a anuntat ca i-a pus oficial sub acuzare pe cei patru ofiteri ai armatei ruse arestati miercuri sub suspiciunea de spionaj.
Autoritatile de la Tbilisi au dat publicitatii imagini video in care spun ca sunt infatisati ofiterii rusi discutand cu cetateni georgieni despre instalatiile militare ale Georgiei si oferind bani.
Guvernul de la Tbilisi afirma ca ofiterii rusi arestati ar fi fost interesati de sistemul defensiv georgian, de programul de integrare in NATO, de siguranta energetica, de partide si de organizatii nonguvernamentale, dar si de informatii referitoare la fortele armate georgiene si la infrastructura.

Rusia ia masuri

Moscova a respins insa acuzatiile de spionaj afirmand ca sunt absurde si continua sa faca presiuni pentru eliberarea celor patru ofiteri arestati in Georgia.
Autoritatile ruse au cerut de asemenea cetatenilor rusi sa nu viziteze Georgia si nu mai acorda vize cetatenilor georgieni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.