Judecatorul Mohammed Oreibi al Khalifa a fost numit doar cu zece zile in urma seful completului de judecata in procesul lui Saddam

Cumnatul judecatorului care conduce procesul lui Saddam Hussein a fost asasinat la Bagdad. Potrivit politiei, nepotul judecatorului a fost de asemenea impuscat, fiind grav ranit. Incidentul se adauga numeroaselor probleme care au complicat de la inceput judecarea in Irak a fostului dictator.

Incidentul a avut loc joi, scurt timp inainte de caderea noptii. Potrivit politiei din Bagdad, cumnatul judecatorului care conduce procesul lui Saddam trecea cu masina, impreuna cu fiul sau, printr-un cartier majoritar sunit din capitala irakiana, cand indivizi inarmati au deschis focul dintr-o alta masina.

Cumnatul judecatorului, Abdul Hussein, a fost ucis pe loc si potrivit politiei, fiul sau a fost ranit.

Abdul Hussein era casatorit cu sora judecatorului Mohammed Oreibi al Khalifa, care a fost numit doar cu zece zile in urma seful completului de judecata in procesul lui Saddam.

Numirea a avut loc pe fondul unei controverse legate de indepartarea predecesorului sau, acuzat de procurorul principal ca ar fi aratat prea multa simpatie fata de acuzati.

Judecatorul Oreibi conduce acum procesul in care Saddam Hussein este acuzat de genocid in asa numita campanie Anfal din 1988, contra kurzilor.

Fostul lider si altii, intre care varul sau Ali Hassan al Majid, sunt acuzati de uciderea a 180 de mii de kurzi, inclusiv prin folosirea de arme chimice.

Este al doilea proces al fostului dictator. Saddam Hussein si sapte co-acuzati au fost deja judecati pentru uciderea a 148 de siiti in satul Djubail in 1982, intr-un proces marcat de frecvente intreruperi. Verdictul in acel prim proces este asteptat la 16 octombrie.

In ambele procese, pe tot parcursul procedurilor, atat juristii din partea acuzarii cat si cei din partea apararii au fost supusi amenintarilor si actiunilor de intimidare, iar trei dintre avocatii apararii au fost ucisi.

Oricine este implicat in vreun aspect al acestor procese este considerat ca fiind in pericol - judecatorii, avocatii si martorii de ambele parti.

Acum, un purtator de cuvant al guvernului irakian a declarat ca nu se stie ce grupare a comis atentatul din cartierul Ghazaliyah contra cumnatului si nepotului lui Mohammed Oreibi.

Purtatorul de cuvant a tinut sa adauge ca nu are informatii potrivit carora judecatorul s-ar retrage din functie. Procesul lui Saddam ar urma sa se reia la 8 octombrie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.