Personalul ambasadei Rusiei in Georgia a ajuns ieri la Moscova. La bordul unui avion special. Per perioada imbarcarii, aeroportul din Tbilisi a fost inchis. Ca nimeni sa nu fuga. Unde, nu conteaza.

Intre timp, Consiliul de securitate a refuzat sa ia in dezbatere, la cererea Moscovei, situatia din Georgia, dupa arestarea a cinci ofiteri rusi, toti membri ai trupelor ruse dislocate aici si acuzati de spionaj. La randul ei, Alianta Nord-Atlantica, invinuita de Moscova ca furnizeaza armament Georgiei, a chemat ambele parti la dialog, cerand abtinere de la gesturi necugetate.

Intre timp, la Tbilisi, au inceput audierile. Dupa mai putin de o ora de deliberari, instanta a decis mentinerea in arest a patru militari rusi. Al cincilea a fost eliberat. Nu s-a spus de ce. In ajun, ministrul georgian de interne pusese la dispozitia presei dovezile vinovatiei celor retinuti. In mare parte, este vorba de inregistrarea unor convorbiri telefonice. Se vorbeste despre niste "depozite", "butoaie" si "locuri de intalnire". Partea rusa sustine ca benzile nu scot in evidenta nimic suspect. Partea georgiana afirma insa ca interlocutorii au folosit un limbaj cifrat despre "tehnici de lupta si planuri tactice".

CIA, NATO si razboi

Interesant este ca, de la declansarea scandalului, in urma cu doua zile, nici o reactie din partea presedintilor celor doua tari: nici Mihail Saakasvili, nici Vladimir Putin nu si-au exprimat vreun punct de vedere. I-au lasat pe subalterni si presa sa vorbeasca. La Tbilisi, ministrul de interne a anuntat ca inculpatii si-au recunoscut vina. La Moscova, omologul rus al acestuia a calificat incidentele "o farsa si o nebunie". Presa a fost mai inventiva. Cea georgiana a scris de implicarea CIA, ca replica la arestarea de catre rusi a patru agenti britanici. Varianta desfiintata rapid de analisti.

Alta versiune insa, amplu dezbatuta si de ziaristii moscoviti, prezinta lucrurile din perspectiva apropiatului summit NATO, unde, se zvoneste, Georgia va fi declarata candidat oficial la aderare. Or, crede presa, pentru a nu rata aceasta sansa, autoritatile de la Tbilisi vor sa demonstreze ca Rusia reprezinta cu adevarat un pericol si ca primirea tarii in Alianta este ceva imperios necesar. Iar presedintele Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului rus, Serghei Mironov, este de parere ca "jocurile de-a spionajul lansate de Georgia inseamna, de fapt, ca Georgia se pregateste de razboi".

Am o foarte puternica senzatie, a declarat oficialul rus, "ca Tbilisi intentioneaza sa rezolve problemele Abhaziei si Osetiei de Sud cu ajutorul fortei". Privind cu detasare la nebunia din jur, fostul lider georgian, fost sef al diplomatiei sovietice, Eduard Sevardnadze, ii sfatuia pe Putin si Saakasvili sa se aseze la masa tratativelor si sa rezolve totul. Din pacate, lucrurile pot scapa de sub control, ceea ce ar insemna un dezastru pentru intreaga regiune caucaziana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.