De la 1 ianuarie acordul de comert liber cu Moldova va inceta, Romania fiind nevoita sa-si modifice relatiile economice cu tara vecina

Invariabil, relatiile comerciale dintre Romania si vecinii de peste Prut vor suferi schimbari, dar acestea vor fi de natura sa imbunatateasca relatiile economice cu Republica Moldova, sunt de parere eprezentantii Camerei de Comert si Industrie de la Chisinau. Astfel, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, acordul de comert liber cu Moldova va inceta, Romania fiind nevoita sa-si modifice relatiile economice cu tara vecina.

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie de la Chisinau sunt optimisti insa in privinta efectelor pe care le poate avea introducerea de taxe vamale la exportul produselor moldovenesti si cred ca Republica Moldova isi va pastra si dupa ianuarie 2007 statutul de tara privilegiata in relatiile cu Romania. Potrivit BBC, directorul adjunct al Camerei de Comert si Industrie Chisinau, Tudor Olaru, a declarat ca este prematur sa se spuna ca acordul de comert liber dintre Romania si Republica Moldova va fi anulat.

Regim de comert facilitar

Conform postului de radio, atat Romania, cat si tarile membre ale Uniunii Europene sunt disponibile sa poarte un dialog cu Republica Moldova astfel incat trecerea la un alt regim de relatii economice sa fie mai lenta si cu mai putine complicatii. "Atat in Romania cat si Republica Moldova se cauta cai de solutionare a posibilului impact. E vorba de revizuirea a 14 acte juridice intre tarile respective. Sunt sigur ca vor aparea unele probleme. In primul rand din punct de vedere a unor facilitati pe care le avea Republica Moldova, inclusiv Romania in relatiile comerciale", a declarat Tudor Olaru. Insa impactul nu va fi atat de negativ, e de parere Tudor Olaru, daca Republica Moldova va reusi sa negocieze cu tarile membre ale Uniunii Europene un regim de comert facilitar.

"Alta problema ne preocupa pe noi, cei de la Camera de Comert si Industrie - pe cat produsele din Republica Moldova vor corespunde standardelor nu numai Uniunii Europene, dar si standardelor cerute pe pietele internationale. Credem noi ca este mult de lucrat din punct de vedere al imbunatatirii calitatii marfurilor moldovenesti", spune directorul adjunct al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova.

Schimburi comerciale - 400 de milioane de dolari

Potrivit ministrului de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, chiar daca volumul schimburilor comerciale bilaterale s-au ridicat la peste 400 de milioane de dolari anul trecut, Republica Moldova trebuie sa tina seama ca aceasta reprezinta doar 11% din comertul sau. Si faptul ca Republica Moldova va avea doar de beneficiat de pe urma aderarii Romaniei.

"Noi facem acum un audit complet al relatiei Romania - Moldova, pentru ca simtim ca avem nevoie. Ne apropiem de un moment hotarator, care este ianuarie 2007, cand Moldova va deveni beneficiara a asistentei pentru dezvoltare, cand Moldova va trebui sa valorifice faptul ca Romania e un membru al UE, altfel decat o face astazi. Practic sa se dea mult mai multa substanta angajamentelor politice dintre Chisinau si Bucuresti. Speranta noastra este ca incepand cu ianuarie 2007, sansa de prosperitate pe care o ofera intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Republicii Moldova va fi valorificata cum se cuvine", a spus ministrul de Externe al Romaniei.

Fostul ministru al Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, considera si el ca Republica Moldova va fi mai avantajata in raport cu Romania dupa 1 ianuarie 2007, cand tot mai multe companii occidentale vor prefera Moldova, unde piata muncii va deveni si mai ieftina in comparatie cu Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.