Pe fondul adancirii crizei dintre Georgia si Rusia, Moscova si-a rechemat de la post ambasadorul din Tbilisi si va incepe vineri evacuarea diplomatilor si familiilor acestora. Sunt invocate riscurile de securitate la care se expun cetatenii rusi care se afla in Georgia.

Trupele georgiene au arestat patru ofiteri ai armatei ruse acuzati de spionaj si au impresurat o unitate militara rusa din Tbilisi, unde se crede ca s-ar afla un al cincilea ofiter, acuzat si el de spionaj. Rusia a decis sa nu mai elibereze vize pentru Georgia, ca prima masura represiva dupa ce trupele georgiene au arestat patru ofiteri ai armatei ruse acuzati de spionaj si au impresurat o unitate militara rusa din Tbilisi unde se crede ca se afla un al cincilea ofiter acuzat si el de spionaj.

"Banditism"

Vicepremierul Rusiei, Serghei Ivanov, care este si ministru al apararii, a acuzat Georgia ca ar fi un stat care sponsorizeaza banditismul. "Banditismul in Georgia a atins dimensiuni de stat", a mai spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirma ca Moscova a cerut eliberarea imediata a celor patru ofiteri si a facut o legatura intre actiunea fortelor de securitate georgiene care au inconjurat cartierul general al trupelor rusesti din Tbilisi si politica pro-occidentala a guvernului georgian.

Serghei Lavrov spune ca aceste arestari sunt niste provocari care au loc in mod simbolic indata ce NATO a decis sa intareasca legaturile cu Georgia. "Reactia partii ruse la ceea ce se intampla va fi adecvata si responsabila. Cred ca veti auzi despre aceasta curand. Toate aceste actiuni sunt provocatoare si vor sa duca la escaladarea conflictului pentru a distrage atentia de la problemele care exista in Georgia. imi pare rau pentru poporul georgian", a mai spus ministrul rus de externe.

Conform autoritatilor de la Tbilisi, cei arestati ar fi fost interesati de sistemul defensiv georgian, de programul de integrare in NATO, de siguranta energetica, de partide si de organizatii nonguvernamentale, dar si de informatii referitoare la fortele armate georgiene si la infrastructura.

Relatiile deja tensionate dintre Rusia si Georgia intrasera intr-o noua etapa saptamana trecuta, cind unele declaratii de la Tibilisi au sugerat ca Moscova incearca sa submineze guvernul georgian.

Georgia are doua regiuni separatiste, Abhazia si Osetia de sud. Rusia are trupe pentru mentinerea pacii in ambele regiuni. Iar autoritatile georgiene au acuzat Moscova ca ii sustine si pe rebelii separatisti din Osetia, si pe cei din Abhazia.

Masuri represive si economice impotriva Georgiei

Presedintele georgian Mihail Saakashvili a vizitat zilele trecute Abhazia, cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor din aceasta regiune separatista, in ciuda avertismentelor Rusiei care considera ca prezenta oficialilor georgieni in regiune e o diversiune.

Incidentele de la Tbilisi au radicalizat discursurile politice ale politicienilor de la Moscova. Presedintele camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federatiei, Serghei Mironov, a afirmat ca arestarea ofiterilor rusi este o provocare pe fata si un gest ilegal facut doar pentru a provoca Moscova. El a mai spus ca invocarea spionajului este un fel de a pregati un conflict fierbinte intre Georgia si Rusia. Iar Duma de stat discuta in sedinta de urgenta un set de masuri represive financiare si economice impotriva Georgiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.