Presa din intreaga lume a relatat pe larg extinderea "istorica" a Uniunii Europene prin aderarea celor doua state, Romania si Bulgaria.

Parerile si comentariile au fost impartite in doua. Pe de o parte se remarca salutul retinut al presei occidentale, iar pe de alta se insista pe monitorizarea fara precedent la care trebuie sa faca fata cele doua tari.

Cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung", citat de BBC News, saluta decizia Comisiei Europene de a impune Romaniei si Bulgariei conditii stricte pentru reformarea sistemului judiciar, combaterea coruptiei si a crimei organizate. "Toti romanii si bulgarii care inteleg ce inseamna democratia vor aprecia ca guvernele acestor state sunt fortate de UE sa construiasca o societate democratica si transparenta", a comentat publicatia germana. Un cotidian suedez, "Sydsvenska Dagbladet", caracterizeaza drept "imbucuratoare" unda verde primita ieri, dar gaseste conditiile impuse "justificate".

Cotidianul suedez nu uita insa de Croatia si Turcia, doua tari carora, desi li s-a spus ca nu indeplinesc conditiile pentru aderare, trebuie sa stie si ca "usa UE nu le-a fost inchisa in nas, pentru ca altfel ar parea ca Uniunea primeste in randul sau toate tarile, doar ca unele sunt mai binevenite ca altele". Mai categoric este cotidianul ceh "Nlada Fronta Dnes". "Economia slaba, justitia corupta si mafia sunt argumente solide care nu recomanda primirea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, din perspectiva economica, cu cat Europa fara granite creste, cu atat este mai bine", citeaza BBC.

Prea repede

Presa daneza nu este la fel de blanda. "Politiken" relateaza scurt: "Prea repede in UE - Romania si Bulgaria ar trebui sa astepte", comentand ca Uniunea Europeana a gresit strabilind atat de clar calendarul aderarii. "Chiar daca UE a promis restrictii dure, stim din experienta primirii altor state ca, odata intrate pe gaura cheii, si standardele coboara. De data aceasta, gaura cheii a fost largita prea tare", relateaza "Politiken", citat de BBC News. De mentionat ca Danemarca nu a ratificat inca tratatul de aderare a Romaniei, alaturi de Germania, Franta si Belgia.

Restrictii la britanici

Presa din Marea Britanie saluta la randul ei aderarea Romaniei si Bulgariei, dar cu reticentele cu care ne-a obisnuit deja. "The Guardian" scrie ca "desi multi oficiali nu au fost de acord cu aderarea celor doua tari, Jose Manuel Barroso a facut din citirea deciziei un moment istoric". Cotidianul britanic insista pe restrictiile de pe piata muncii pe care le-au solicitat mai multi membri ai parlamentului, inclusiv unul din laburistii din Scotia, parte a Marii Britanii care s-a aratat initial dispusa sa accepte muncitorii romani si bulgari, fara alte restrictii. "The Herald" aminteste de un sondaj care arata ca doua treimi din subiectii britanici intervievati isi doresc impunerea de restrictii pe piata muncii. De altfel, in urma cu cateva zile, si agentia de presa irlandeza RTE cerea acelasi lucru: restrictii.

Peste Ocean, "The Boston Globe" scrie ca presedintele Parlamentului European a dat unda verde pentru aderare celor "mai sarace si mai corupte" tari din Europa, care au reusit astfel "sa se strecoare in structurile europene dupa o decada si jumatate de eforturi chinuite". Cel mai bine descrie soarta Romaniei si Bulgariei cotidianul bulgar "Novinar", care spune ca monitorizarea la fiecare sase luni va semana cu participarea la cunoscutul reality-show "Big Brother".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.