Premierul socialist ungar Ferenc Gyurcsany si-a prezentat ieri in mod public scuze pentru ca a mintit populatia ungara in legatura cu programul economic de austeritate, subliniind totodata necesitatea continuarii acestuia.

"Noi credem ca curajul de a face anumite lucruri este mult mai important decat necesitatea de a vorbi despre ele. Eu nu cred ca oamenii, alegatorii nostri, ar intelege un discurs direct" asupra reformelor necesare, a declarat premierul ungar in cadrul reuniunii Guvernului desfasurate in prezenta presei la Budapesta. "Sunt dezolat daca tonul a fost ofensator", a afirmat Ferenc Gyurcsany, dand asigurari ca Guvernul sau va continua sa duca o politica hotarata si fara echivoc pe baza programului de convergenta" al Uniunii Europene.

Declaratia premierului ungar intervine in a 10-a zi a protestelor anti-guvernamentale de la Budapesta generate de difuzarea, la 17 septembrie, a inregistrarii sonore a unei discutii desfasurate cu usile inchise intre Ferenc Gyurcsany si grupul parlamentar socialist in luna mai a.c.. In aceasta inregistrare, premierul ungar recunoaste ca "a mintit" populatia si ca a ascuns un proiect de austeritate economica pentru a castiga alegerile legislative din aprilie a.c.. Comisia Europeana a validat marti programul de austeritate prezentat de Ferenc Gyurcsany al carui obiectiv este reducerea deficitului public, a datoriei publice si a inflatiei, in vederea indeplinirii criteriilor stricte de aderare la zona euro, preconizata pentru anul 2013.

Marti seara, circa 1.000 de persoane s-au adunat din nou in calm in fata parlamentului din Budapesta, in cadrul manifestatiilor de protest care au culminat sambata trecuta cu peste 20.000 de participanti cerand demisia premierului. Actiunile de protest urmeaza sa fie suspendate, vineri, cu doua zile inainte de alegerile locale prevazute sa aiba loc la 1 octombrie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.