"Este greu sa ma retrag. Dar este lucrul cel mai bun pentru partid si pentru tara", a spus premierul britanic, intr-un acces de sinceritate. Tony Blair i-a incurajat pe laburisti, indemnandu-i sa lupte pentru castigarea unui nou mandat, in ciuda sondajelor. "Singura traditie pe care o urasc este sa pierd", le-a spus premierul.

Intampinat cu aplauze, premierul Tony Blair a explicat motivele pentru care a decis sa renunte la sefia Partidului Laburist, precizand insa ca nu renunta la castigarea alegerilor pentru a patra oara, in 2009. Blair a recunoscut in acelasi timp ca un nou mandat nu va fi obtinut prea usor, mai ales ca sondajele ii plaseaza pe conservatori inaintea laburistilor. "Mai e timp. Nu ignorati sondajele, dar nici nu paralizati de frica", a spus premierul britanic. Referitor la relatia cu SUA, el a explicat ca "nu intotdeauna e usor sa fii cel mai puternic aliat al Americii".

Blair a adaugat ca va dedica timpul ramas pana la renuntarea la mandatul de prim-ministru procesului de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana. "Poate nu reusesc, dar voi face tot posibilul, pentru ca pacea in Orientul Mijlociu este cea mai mare victorie asupra terorismului", a spus Blair. Premierul a pomenit si de Gordon Brown, cel mai probabil succesor al sau la conducerea laburistilor, si, implicit, la fotoliul de premier. El i-a multumit lui Brown pentru ajutorul sau in alegeri, recunoscand diferentele de opinii dintre ei.

Citeste si:

"Stiu ca Partidul Laburist nu ar fi castigat trei mandate fara ajutorul lui Gordon Brown. Este un om remarcabil si un adevarat slujitor pentru tara sa", l-a laudat Blair pe posibilul sau succesor. Relatiile dintre Blair si Brown au scartait din 1994, cand premierul britanic a luat sefia partidului in locul actualului ministru de finante britanic.

Peter Mendelson, comisar european si membru important al laburistilor, apreciaza ca alegerile interne din 94 au reprezentat o "fisura" intre cei doi, dupa cum a explicat acesta intr-un interviu acordat BBC. Mendelson apreciaza insa ca Blair a vazut in ministrul de finante "un invingator" si a avut dreptate, Brown dovedind in discursul sau de luni ca poate face fata cu succes contracandidatului conservator, David Cameron, la postul de premier.