Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, orice extindere a Uniunii va trebui amanata pana cand UE isi va rezolva problemele institutionale si va avea un nou tratat.

Aceasta decizie are un impact imediat asupra Croatiei, care spera sa intre in UE in 2009, si vestea este cu atat mai proasta cu cat se stie ca europenii nu au fost niciodata capabili sa isi rezolve rapid si eficient problemele institutionale.

Pentru a mai indulci pilula, reprezentanti ai Comisiei citati de EUobserver au precizat ca afirmatiile lui Barroso "nu sunt un semnal negativ pentru Croatia, ci un semnal pozitiv pentru un nou tratat constitutional".
Conform Tratatului de la Nisa, statele membre UE sunt obligate sa modifice componenta Comisiei Europene dupa ce Uniunea ajunge la 27 de membri. Acest prag se va atinge la 1 ianuarie 2007, ceea ce inseamna ca responsabilii europeni trebuie sa modifice structura Comisiei pana sa inceapa discutiile de aderare a Croatiei.

Reforma Comisiei este insa doar una dintre schimbarile institutionale necesare in UE, iar presedintele Comisiei a exprimat ferm pozitia ca nu sunt suficiente doar modificari minore ale tratatului, ci este necesar un nou tratat constitutional. Reprezentantii statelor membre au exprimat speranta ca ar putea propune un nou proiect de tratat constitutional pana la sfarsitul lui 2008, insa ratificarea acestuia va dura mai mult de un an. Ratificarea ar putea chiar esua, dupa cum au demonstrat referendumurile asupra Constitutiei Europene din Franta si Olanda. In aceste conditii, sperantele de aderare ale Croatiei se vad cu mult diminuate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.