Fostii comandanti din Irak rup tacerea. Trei generali in rezerva au cerut,in fata Congresului american, demisia secretarului general al Apararii, Donald Rumsfeld.

Ei l-au acuzat pe acesta de incompetenta, aroganta si zgarcenie in razboiul din Irak. Apelul militarilor se suprapune cu dezvaluirea unor date dintr-un nou raport secret al serviciilor americane de informatii, care arata ca situatia de criza din Irak este piatra de temelie in perpetuarea terorismul islamic.

Irakul a devenit principala sursa de recrutare a miscariilor radicale islamice. In acelasi timp, tara macinata de violente si haos gazduieste o retea intreaga de centre de antrenament pentru insurgentii musulmani, arata documentul clasificat. Casa Alba nu a contestat veridicitatea acestor informatii, dar sustine ca ele au fost scoase din context. Fostii generali americani spun ca vina pentru accentuarea crizei in Irak o poarta de fapt deciziile strategice ale lui Rumsfeld, care au condus la moartea inutila a militarilor americani, a aliatilor si miilor de civili irakieni.

Ceea ce ar fi trebuit sa fie o victorie clara este, in prezent, o provocare cu final nesigur si indepartat, a spus in fata Congresului american John Batiste, fost comandant in Irak al primei divizii de infanterie, trecut in rezerva de zece luni. Paul Eaton, care s-a ocupat pana in februarie de formarea fortelor irakiene a fost si mai dur decat antevorbitorul sau. Acesta i-a reprosat lui Rumsfeld incompetenta "strategica, operationala si tactica", "aroganta extraordinara" si "refuzul de a recunoaste" realitatile de dupa Razboiul rece.

Insa Donald Rumsfeld a exclus ideea unei demisii. Nu e prima data cand se cere demisia lui Rumsfeld cu argumente asemanatoare, dar secretarul Apararii este ferm sprijinit de presedintele George W. Bush.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.