Cetateanul UE trebuie sa stie cateva lucruri de baza. Cum nu toate se invata la scoala sau pe bancile universitatilor, Comisia Europeana promoveaza conceptul de invatare continua, informeaza siteul Euractiv, citand un studiu al Ministerului Integrarii.Si asta pentru ca omul modern, omul secolului XXI, trebuie sa aiba capacitatea de a comunica in limba materna, dar si in alte limbi straine, folosite pe teritoriul UE.
De asemenea, cetateanul Uniunii trebuie sa stie sa foloseasca un computer, sa aiba cunostinte elementare de matematica, stiinta si tehnologie, spirit de initiativa, spirit civic, plus sa poata promova valorile culturii sale. Toate aceste caracteristici ar trebui incluse in programele scolare si educative din sistemul de invatamant ale tuturor statelor Uniunii.

Comisia Europeana considera esentiale aceste caracteristici ale cetateanului european si, in consecinta, este dispusa sa acorde si fonduri pentru promovarea si organizarea programelor de instruire care sa sprijine invatarea continua. Participarea la cursuri reprezinta un avantaj si pentru angajati. Acestia primesc, in unele state membre, granturi, acumuleaza timpul de instruire ca si timp lucrat, iar costurile pentru cursuri pot fi deduse din impozitul pe venit. In UE, doar 20% din cetateni au studii universitare, fata de 39% in SUA.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.