Premierul israelian Ehud Olmert s-ar fi intalnit cu un inalt responsabil saudit si poate chiar cu insusi regele Abdallah Ibn Abdellaizz, scria ieri cotidianul "Yediot Aharonot" din Ierusalim, reluat de "Jerusalem Post" si posturi de radio.
Evenimenul ar fi avut loc in urma cu zece zile, iar ziarul amintit citeaza mai multi responsabili israelieni potrivit carora Olmert s-a vazut cu suveranul saudit, in vreme ce altii sustin ca ar fi vorba de un inalt responsabil din anturajul regelui. Ministrul israelian Gideon Ezra a refuzat sa confirme sau sa nege informatiile de mai sus, indiferent de care varianta a fost intrebat.

Doar cativa responsabili israelieni ar fi fost pusi la curent cu aceasta intalnire secreta, care ar fi fost calduros sustinuta de SUA. Tot ieri, Olmert a dezmintit informatiile din "Yediot Aharonot", afirmand ca n-a avut nicio intalnire cu un demnitar saudit. Totusi, recent, el a declarat ca "intelepciunea si simtul raspunderii regelui Abdallah i-au facut o foarte buna impresie". Dintr-o atare perspectiva, din zona araba se opineaza ca nu e deloc exclus ca diplomatia secreta, cultivata in trecut cu succes de Washington, dar si de alte capitale ale lumii, in Orientul Mijlociu, sa dea roade, fisurand iarasi "unitatea araba". A fost cazul in anii 70-'80, cu Egiptul si apoi cu Iordania, care, inainte ori dupa 1990, au si incheiat acorduri de pace cu Israelul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.