Fostul lider irakian a fost dat afara din nou iar avocatii sai au boicotat sedinta de la bun inceput.

Procesul in care fostul lider al Irakului, Saddam Hussein e acuzat de genocid a fost reluat luni la Bagdad.

Avocatii apararii au refuzat insa sa ia parte la sedinta de judecata iar Saddam Hussein, care a fost prezent, a fost din nou dat afara din sala de judecator in timpul marturiei unui kurd.

Procesul a fost reluat luni initial fara nici un fel de probleme, in pofida faptului ca avocatii apararii au anuntat ca boicoteaza procesul, afirmand ca judecatorul face greseli si blamand guvernul ca intervine in proces.

Judecatorul al-Khalifa a fost numit in urma demiterii de catre guvern a altui judecator, pe motiv ca il favoriza pe Saddam Hussein.

Audieri cu avocati din oficiu

Fostul lider irakian s-a prezentat totusi la proces, care a inceput cu audierea unui martor kurd.

Acesta a depus marturie cu privire la evenimentele petrecute in satul sau in 1988, in timpul campaniei duse de guvernul de la Bagdad impotriva kurzilor, campanie in care au fost ucisi mii de oameni.

Dupa mai bine de o ora de la inceperea audierii, Saddam Hussein s-a declarat nemultumit ca acuzatii in proces nu sunt lasati sa se adreseze unul altuia folosind titlurile pe care le aveau in trecut.

El a aratat judecatorului o bucata de hartie afirmand ca e o declaratie scrisa prin care anunta ca nu mai doreste sa participe la sedintele de judecata.

Dar noul sef al completului de judecata a atras atentia ca nu acuzatul este cel care decide acest lucru.

Judecatorul a decis sa il dea afara din sala pe fostul lider irakian afirmand ca a incalcat regulile audierilor in proces.

Judecata a continuat in absenta atat a lui Saddam Hussein cat si a echipei sale de avocati, care de altfel au boicotat sedinta tocmai din cauza faptului ca fostul lider irakian fusese dat afara si in timpul audierilor de saptamana trecuta.

Locul lor a fost luat de o echipa de avocati numiti din oficiu.

Saddam Hussein e acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii in cazul campaniei militare impotriva kurzilor din nordul Irakului de la sfarsitul anilor 80.

El risca pedeapsa cu moartea daca e gasit vinovat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.