Electoratul din Elvetia a aprobat intr-un referendum restrictionarea dreptului la azil si inasprirea procedurilor de imigratie.

Circa 68 la suta dintre alegatori au raspuns favorabil celor doua intrebari separate, iar acum legislatia elvetiana va deveni practic cea mai restrictiva in materie de azil din Europa.

Legea, adoptata deja de Parlament, stipuleaza ca prezentarea unui pasaport valabil devine obligatorie pentru obtinerea statului de refugiat, ceea ce contravine Conventiei de la Geneva din 1951.

Dreptul de azil devine practic imposibil

Conform Comisariatului Natiunilor Unite pentru Refugiati, majoritatea persoanelor care solicita azil politic au ajuns in Elvetia in urma unor conflicte violente in tara de origine, ca urmare, obtinerea unor acte de identitate valabile este uneori imposibila.

De asemenea, multi isi distrug actele de identitate pentru a-si ascunde nationalitatea si a evita astfel expulzarea.

Mai mult, persoanele carora le-a fost refuzat statutul de refugiat nu vor mai beneficia de ajutor social, dar vor continua sa primeasca medicamente si alimente.

Prezenta pe teritoriul elvetian va fi garantata doar acelora care poseda un permis de munca, ceea ce este practic imposibil.

Reducerea imigratiei

Intr-un vot separat, alegatorii au decis si asupra diviziunii clare intre imigrantii din Uniunea Europeana si a celor din tarile Asociatiei Europene de Liber Schimb (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), si a celor care nu fac parte din aceste 2 organisme.

Pentru acestia din urma, accesul la locurile de munca elvetiene va fi posibil doar pentru lucratorii super-calificati.

Partidul Popular (dreapta nationalista) se felicita deja pentru aceasta initiativa si considera noua lege un rezultat direct al campaniei impotriva imigratiei, in ciuda scaderii evidente a numarului de cereri de azil la nivel mondial.

Elvetia, tara cu adanci traditii umanitare si de aparare a drepturilor omului numara peste 7 milioane de locuitori dintre care 21% sunt straini.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.