Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca viitorul Guvern palestinian de uniune nationala va recunoaste Israelul si va renunta la violenta.

Acest lucru reprezinta cel mai direct angajament in acest sens de pana acum in eforturile de reglementare a conflictului din Orientul Mijlociu. Mahmoud Abbas a subliniat in cadrul Adunarii generale a ONU de la New York ca vizeaza crearea unui Guvern de uniune nationala care sa fie "in acord cu legitimitatea internationala si araba’’ si sa raspunda la cererile puterilor implicate in procesul de pace - recunoasterea Israelului, incetarea violentelor si respectarea acordurilor la care au aderat guvernele palestiniene precedente.

Abbas a subliniat ca saptamana trecuta miscarea radicala Hamas, instalata la putere in urma alegerilor de la inceputul acestui an, a acceptat formarea unui Guvern de uniune nationala angajat fata de crearea unui stat palestinian alaturi de Israel, ceea ce implica recunoasterea statului evreu si a acordurilor deja semnate si renuntarea la violenta. In contextul in care SUA au manifestat rezerve fata de perspectiva unui Guvern palestinian de uniune natio-nala care ar continua sa includa miscarea militanta, presedintele american George W.Bush l-a calificat pe Abbas, miercuri, cu prilejul intalnirii lor la ONU, drept "un om de mare curaj’’ pentru eforturile pe care le depune pentru relansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU desfasurata tot joi, ministrul de Externe al Bahreinului, Sheikh Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa, a facut apel la initierea de negocieri intre Israel si arabi, negocieri care sa se desfasoare in cadrul unui calendar concret, ca si la elaborarea unui raport al secretarului general al ONU, Kofi Annan, cu privire la modalitatea cea mai adecvata de derulare a acestor negocieri.

Hamas a afirmat ca nu va face parte dintr-o coalitie guvernamentala care va recunoaste Israelul
Gruparea islamista palestiniana Hamas, de guvernamant, nu va face parte din proiectata coalitie guvernamentala daca aceasta va recunoaste Israelul, a declarat ieri un consilier al premierului palestinian Ismail Haniyeh, membru marcant al Hamas.

"Nu va exista nici un Guvern de uniune nationala impreuna cu partidul Al Fatah, al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas (moderat), daca miscarii Hamas i se va cere sa recunoasca statul evreu", a afirmat consilierul premierului Haniyeh, Ahmed Yousef. Saptamana trecuta, cele doua partide palestiniene au anuntat formarea unui Guvern de uniune nationala, o initiativa menita sa evite sanctiunile internationale impuse Guvernului Hamas

. Miscarea islamista palestiniana, cu un discurs si o ideologie profund antiisraeliene, a format Guvernul investit in martie a.c., dupa ce a castigat detasat alegerile legislative palestiniene organizate la 25 ianuarie. Proiectul de acord prevede crearea unui stat palestinian alaturi de Israel, recunoscand implicit statul evreu. Negocierile se afla insa in impas, deoarece Occidentul si Israelul doresc din partea Hamas sa recunoasca oficial Israelul, sa renunte la violenta si sa accepte acordurile israeliano-palestiniene deja semnate.

Yousef a afirmat ca, in locul acceptarii Israelului, Hamas pregateste un acord de incetare a focului "pe o perioada de cinci-zece ani, pana la retragerea ocupatiei israeliene’’ din teritoriile palestiniene ocupate in 1967. Israelul, prin purtatorul de cuvant al cabinetului Avi Pazner, a respins aceasta propunere, cerand Hamas sa se conformeze cerintelor comunitatii internationale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.