Premierul ungar Ferenc Gyurcsany s-a deplasat ieri la Berlin, unde a fost invitat de catre cancelarul federal german Angela Merkel pentru a da explicatii in legatura cu situatia din capitala Ungariei, Budapesta, teatrul de patru zile a unor manifestantii violente.

Manifestatiile violente din capitala ungara, care au degenerat, luni seara, cu ranirea mai multor politisti, cu ocuparea sediului televiziunii publice si cu pagube importante aduse acestei institutii, au izbucnit dupa difuzarea, duminica, a inregistrarii sonore a unei discutii desfasurate cu usile inchise intre Ferenc Gyurcsany si grupul parlamentar al Partidului Socialist Ungar (MSZP, formatiunea sa politica), in luna mai.

In aceasta inregistrare, premierul Gyurcsany recunoaste ca "a mintit" populatia ascunzand un proiect de austeritate economica, pentru a castiga alegerile legislative din aprilie a.c. Violentele din capitala ungara, care au facut in total 225 de raniti, au scazut in intensitate in noaptea de miercuri spre joi, cand manifestantii de extrema-dreapta nu au mai putut pune in dificultate fortele de politie, pregatite de aceasta data pentru a face fata situatiei. In noaptea de joi spre vineri, aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat pasnic, la Budapesta, pentru a cere demisia premierului Ferenc Gyurcsany. Manifestantii au demonstrat in fata sediului Parlamentului, dispersandu-se apoi fara incidente catre ora 01,00 (23,00 GMT). Politia a procedat numai la sase interpelari fata de noaptea precedenta, cand au fost arestate 137 de persoane.

Popularitatea premierului creste in sondaje

Situatie surprinzatoare in Ungaria! Un sondaj de opinie arata ca, maghiarii il sustin mai mult pe premier, acum, decat inaintea izbucnirii violentelor. Totusi, concluziile sondajelor nu se reflecta, total, in realitate. In jur de 7000 de persoane au ramas in fata Parlamentului de la Budapesta, dupa ce, pe parcursul zilei de miercuri, peste 10.000 de oameni au protestat pasnic.

Fata de noptile trecute, numarul protestatarilor, ramasi pe baricade, este mult mai redus. Chiar daca procentul celor care considera ca seful Guvernului ar trebui sa ramana in functie, a crescut in ultimele doua zile, de la 40 la 44%, este clar ca tensiunea, gene-rata de declaratiile lui Ferenc Gyurcsany, continua sa produca efecte. Tocmai de aceea, principalul partid de opozitie, FIDESZ, a anulat manifestatiile anti-guvernamentale, programate sambata, motivand ca acestea ar inflama si mai mult spiritele. Ministrul ungar de Externe, aflat la New York, a atras atentia asupra impactului negativ, pe care il au asupra imaginii tarii, manifestatiile violente de la Budapesta. Dar cei care ii reproseaza lui Gyurcsany minciunile, din ultimul an de Guvernare, nu vor sa renunte. Ei promit sa continue protestele pana la demisia premierului socialist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.