Rusia a atacat vehement o decizie a Nato de a strange relatiile cu Georgia.

O declaratie a ministerului rus de externe afirma ca o astfel de masura ameninta grav interesele politice, militare si economice ale Rusiei. Decizia Nato este condamnata ca o revenire la tensiunile est-vest din trecut. In declaratie se mai spune ca noile riscuri de securitate necesita alte moduri de cooperare internationala decat extinderea aliantelor militar-politice create in timpul Razboiului Rece.

La o intalnire tinuta la New York, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a confirmat angajamentul Aliantei Nord-Atlantice de a demara convorbiri menite sa intareasca legaturile cu Georgia - asa numitul statut al dialogului intensificat. Pe de alta parte, dl Scheffer a avertizat ca guvernul georgian are o responsabilitate sporita in eforturile de rezolvare pasnica a conflictelor cu regiunile separatiste.

Un succes al presedintelui Saakashvili

In Georgia, noua apropiere de NATO e vazuta ca un succes al presedintelui Mihail Saakashvili. De la preluarea puterii, guvernarea sa pro-occidentala a promovat ideea integrarii in NATO ca pe o prioritate. La New York, dl Saakashvili a vorbit de un prag important, depasit acum de Georgia.

Am promis poporului meu ca ne vom orienta spre NATO. Sint acum la mijloc de mandat prezidential si am ajuns intr-un stadiu care va face din apropierea de NATO un proces ireversibil, a spus presedintele Saakashvili.

NATO a oferit Georgiei ceea ce se numeste "statut al dialogului intensificat". E un pas spre calitatea de membru, desi pina acolo ar mai putea trece ani si ani, fara ca intrarea in Alianta sa fie garantata. Georgia se bucura de sprijinul SUA, dar are probleme serioase cu regiunile separatiste Abhazia si Ossetia de Sud, unde conflictele nu dau semne de calmare. Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca actiunile din aceste zone ale Georgiei vor fi atent urmarite.

Relatiile Georgiei cu Rusia sunt tensionate si era previzibil ca vestea nu le va imbunatati, caci Moscova nu doreste ca NATO sa se extinda mai mult in teritoriul fostei URSS.

Dar anuntul Nato inseamna vesti bune pt dl Sakashvili. Luna viitoare au loc alegeri locale in Georgia, care sunt vazute ca un test extrem de important al popularitatii lui.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.