“Fara sms-uri, fara dezbateri si fara subiectivisme!” Acesta este ordinul liderului loviturii de stat mi-litare din Thailanda, Sonthi Boonyaratglin. El i-a convocat ieri la cartierul general al fortelor armate, pe toti reprezentantii presei din tara. Reuniunea are un scop foarte clar.

Boonyaratglin intentioneza sa le ordone jurnalistilor sa nu mai relateze opiniile personale. Intalnirea a avut loc la ora pranzului, potrivit AFP. Liderii Puciului vor alege un nou Prim ministru in cel mult doua saptamani, dupa care vor ceda puterea. Anuntul a fost facut de seful armatei, la mai putin de 24 de ore de la rebeliunea din Bangkok, in urma careia premierul Thaksin Shinawatra a fost inlaturat de la pu-tere.

Militarii le-au cerut civililor care iubesc democratia si monarhia sa candideze la postul de sef al guvernului. Noul cabinet va trebui sa redacteze o noua constitutie, reformatoare, si sa organizeze alegeri generale. Fostul premier, care a plecat de urgenta de la Adunarea ONU de la New York, este asteptat la Londra. Intre timp, la Bangkok situatia este calma. In timpul puciului, organizat cu acordul fostului rege Bhumibol, nu s-a tras nici un glont si nu s-au inregistrat victime.

Guvernul militar ordona cautarea a doi fosti ministri

Guvernul militar care guverneaza in Thailanda dupa recenta lovitura de stat a ordonat cautarea a doi dintre fostii ministri leali ai premierului inlaturat de la putere, Thaksin Shinawatra, a informat ieri agentia spaniola de presa EFE, citand presa locala. Ordinul de cautare pe numele lui Newin Chibchob si Yongyuth Tipairata a fost semnat miercuri de generalul Sondhi Booyaratglin, presedinte al Consiliului pentru Reforma Administrativa, organ de conducere constituit de autorii loviturii de stat militare.

In acest ordin nu se mentioneaza motivele pentru care sunt cautati cei doi fosti membri ai executivului thailandez. Acesta este primul ordin de cautare citat de presa de cand Shinawatra a fost destituit din postul de sef al guvernului thailandez de catre generalul Boonyaratglin si de un grup de militari fideli acestuia. Potrivit presei locale, Newin, a parasit Thailanda, cu o zi inainte de lovitura de stat, iar acum se afla la Londra, unde miercuri a sosit si Shinawatra, venind de la New York. Despre Yongyudh se crede ca se afla in continuare in tara. Majoritatea ministrilor Guvernului lui Shinawatra, precum si cei mai insemnati membri ai partidului sau, "Thai Rak Thai", au iesit din tara cu cateva ore inainte de lovitura de stat, dupa cum au confirmat unele surse militare.

Fostul vicepremier si ministru al Justitiei, general Chichai Vanasathidya, a ramas in tara si este singurul membru aflat in detentie din fostul executiv. In primele sale declaratii dupa lovitura de stat, fostul premier Thaksin Shinawatra a afirmat ca actiunea militarilor l-a facut "somer". Dupa sosirea sa la Londra, Shinawatra a declarat pentru agentia de presa oficiala thailandeza TN ca "nu se astepta sa se intample asa ceva".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.