Organizatorii demonstratiilor antiguvernamentale (Comisia Nationala Maghiara 2006) cheama populatia tarii la rasturnarea „regimului de opresiune”, declarand ca s-a declansat o rascoala populara.

Pentru astazi, 22 septembrie au convocat o "adunare constitutionala" in piata Kossuth, in fata parlamentului si au trimis o delegatie la presedintele tarii. Ministrul Justitiei a propus interzicerea circulatiei pietonale pentru orele de noapte, insa propunerea a fost respinsa de primul ministru.

Liderul principalului parid de opozitie, FIDESZ, Victor Orban, cere organizarea unor alegeri parlamentare anticipate. Protestele de strada au izbucnit duminica, in urma recunoasterii de catre Premierul Socialist Ferenc Gyurcsany ca a mintit in campania electorala din primavara despre situatia economica pentru a castiga alegerile. De la inceputul lunii septembrie au fost introduse masuri drastice pentru a reduce deficitul bugetar, care, la nivelul de 10 la suta din Produsul Intern Brut este cel mai ridicat din Uniunea Europeana. Cursul forintului continua sa scada, la fel si cursul actiunilor principale. In cursul noptii, ciocnirile de o amploare mai mica ca in zilele precedente, au fost provocate de un grup de cateva sute de persoane (o parte din huliganii stadioanelor, sau deplasat in provincie cu echipa lor preferata: Ferencvaros). Politia a actionat mai hotarat, si a folosit un nou tip de gaz lacrimogen, mai eficient ca cel utilizat anterior.

Din magazine au disparut batele de baseball

16 civili au fost raniti, din care doi mai grav. Organizatorii au recunoscut ca aveau legaturi cu actiunile vandalice din zilele precedente. Ocuparea - temporara - a cladirii Televiziunii publice, a fost comparata de unii comentatori cu daramarea Bastiliei in 1789. Intre timp, agentia ungara de presa MTI anunta ca din cele mai mari magazine de articole sportive au disparut batele de baseball.

Instrumentele acestui sport nu prea popular in Ungaria, au disparut in ultimele zile, pentru ca persoane necunoscute au cumparat intregul stoc al magazinelor. Legea califica bata de baseball, ca o piesa deosebit de periculoasa pentru siguranta publica.

17 raniti si 62 de persoane retinute de politie

Confruntarile dintre politie si sutele de manifestanti care cereau demisia premierului ungar Ferenc Gyurcsany, pentru a treia noapte consecutiv de violente la Budapesta, au facut 17 raniti, un bilant in scadere comparativ cu noptile precedente. Autoritatile de la Budapesta au anuntat totodata 62 de interpelari si retinerea unui grup de 80 de skinheads. In cursul noptii precedente, 57 de persoane au fost ranite si 98 de manifestanti au fost interpelati de politie, potrivit cifrelor comunicate de politia locala si de primaria Budapestei.

Manifestatiile din capitala ungara au degenerat, luni seara, dupa difuzarea, duminica, a inregistrarii sonore a unei discutii desfasurate cu usile inchise intre Ferenc Gyurcsany si grupul parlamentar socialist in luna mai. In aceasta inregistrare, premierul recunoaste ca "a mintit" populatia si ca a ascuns un proiect de austeritate econo-mica pentru a castiga alegerile legislative din aprilie a.c..

Premierul ungar ii invita la dialog pe liderii tuturor partidelor parlamentare

Premierul Ferenc Gyurcsany i-a invitat ieri pe liderii tuturor partidelor parlamentare la o intrevedere, pentru a discuta despre evenimentele inregistrate in ultimele zile la Budapesta, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului ungar. "Premierul a cerut presedintelui si liderilor tuturor partidelor parlamentare sa participe la o reuniune la ora 14.00 (12.00 GMT) pentru a discuta despre situatia" din tara, a precizat Emese Danks, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit Reuters, opozitia ungara a afirmat ca nu intentioneaza sa participe la aceste convorbiri.

Impact negativ asupra imaginii tarii

Protestele violente ce au loc de cateva zile in ca-pitala ungara au un impact negativ asupra imaginii tarii, a avertizat, ieri, ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz. "Aceste agresiuni... aceste evenimente inspaimantatoare... nu ajuta la imaginea pe care am construit-o", a afirmat seful diplomatiei de la Budapesta, aflata de luni la New York, pentru a participa la lucrarile celei de-a 61- a Sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

"Este crucial pentru Ungaria sa previna viitoarele turbulente", a subliniat ministrul ungar, adaugand ca, in situatia unor "violente iesite de sub control si a lipsei unui control garantat" este extrem de riscanta pregatirea unor viitoare manifestari publice. Proteste violente au loc in capitala ungara de la inceputul acestei saptamani, provocate de difuzarea, duminica, a inregistrarii sonore a unei discutii desfasurate cu usile inchise intre premierul Ferenc Gyurcsany si grupul parlamentar socialist in luna mai. In aceasta inregistrare, premierul recunoaste ca "a mintit" populatia si ca a ascuns un proiect de austeritate economica pentru a castiga alegerile legislative desfasurate in aprilie a.c...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.