Presedintele Bush la sediul ONU din New York Liderul american a le-a spus delegatilor la Adunarea Generala ONU ca politicile sale pentru Orientul Apropiat au succes.

George Bush a repetat ca democratia castiga teren in regiune si ca teroristii sunt marginalizati.

Deschiderea sesiunii i-a apartinut secretarului general ONU, Kofi Annan, care a facut un apel la pace in Orientul Apropiat. De asemenea, el a numit criza din provincia sudanezza Darfur drept cea mai mare provocare actuala pentru Natiunile Unite.

Consiliul de Securitate a aprobat trimiterea "castilor albastre" in Sudan, insa sosirea acestora nu e acceptata de guvernul sudanez.

Divergente pe marginea Iranului

Presedintele George Bush a respins criticile potrivit carora politicile sale destabilizaza Orientul Aprpiat. El spune ca aceste critici pleaca de la premisa falsa ca zona respectiva ar fi fost candva stabila.

El a mai spus ca alegerile recente demonstreaza ca democratia face progrese in tari precum Irak sau Afganistan.

In ceea ce priveste Iranul, presedintele Bush a indemnat din nou Teheranul sa renunte la ambitiile nucleare.

Rusia si China se opun in continuare sanctiunilor, insa presedintele francez Jaques Chirac a rupt frontul diplomatic european acceptand ideea ca Iranul ar putea negocia cu Occidentul si daca nu si-a intrerupt programul de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.