Papa reafirma ca regreta jignirea pe care au provocat-o cuvintele sale

Papa Benedict a spus ca furia cu care a reactionat lumea musulmana fata de discursul sau din Germania de saptamana trecuta a fost rezultatul unei nefericite neintelegeri.

Papa li s-a adresat pelerinilor, la Vatican, pomenind conferinta despre relatia dintre credinta si ratiune tinuta la Universitatea unde, cu ani in urma, a functionat ca profesor, in cadrul careia a folosit un citat despre religie si violenta.

Era vorba de cuvintele unui imparat crestin din secolul al XIV-lea care a spus ca profetul Mahomed ar fi dat lumii numai violenta.

"Sub nici o forma nu am dorit sa-mi insusesc cuvintele imparatului medieval. Am dorit sa explic ca nu religia si violenta, ci religia si ratiunea trebuie sa se alieze."

Sub nici o forma nu am dorit sa-mi insusesc cuvintele imparatului medieval. Am dorit sa explic ca nu religia si violenta, ci religia si ratiunea trebuie sa se alieze.

Papa Benedict al XVI-lea

"Sper ca reiese cu limpezime profundul meu respect pentru religiile lumii si pentru musulmanii care cred intr-un singur Dumnezeu, cu ajutorul caruia promovam pacea, libertatea, justitia sociala si valorile morale, spre binele intregii umanitati."

"Sa continuam dialogul atat intre religii, cat si intre ratiunea moderna si credinta crestina", a spus papa.

"Un dialog auto-critic", a subliniat el.

Discursul din Germania a starnit un val de proteste, unele violente, in lumea musulmana care a insistat ca Papa sa-si ceara, el insusi, si in chip inechivoc - scuze.

In declaratiile emise de Vatican in numele sau si din declaratia facuta marti, Papa reafirma ca regreta jignirea pe care au provocat-o cuvintele sale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.