Trupele sunt inca adunate in jurul institutiilor importante Generalul aflat in fruntea fortelor militare care au dat lovitura de stat din Tailanda a anuntat ca armata va numi un nou premier in doua saptamani si va renunta la putere.

La Bangkok, tancurile se afla numai in prejma institutiilor importante si domneste calmul.

Din afara Tailandei, reactiile fata de lovitura de stat au fost extrem de critice, cerind reinstaurarea democratiei.

Conducatorul loviturii de stat, generalul Sonthi Boonyaratglin i-a convocat pe diplomatii din peste 40 de tari si le-a explicat ca in doua saptamani Tailanda va avea un nou proiect de constitutie si un nou premier iar el se va retrage.

Acel premier, a precizat el, va fi un civil, si va fi o persoana impartiala, care va conduce vreme de un an un guvern interimar.

Acuzatii de coruptie

La televiziunea nationala, el a explicat ca preluat puterea fiindca tara avea de suferit din cauza premierului Thaksin Shinawatra.

Premierul Thaksin a cauzat diviziuni fara precedent in societatea noastra

Generalul Sonthi Boonyaratglin

"Consiliul Administrativ al Reformei a obtinut controlul absolut asupra conducerii tarii si a abolit Constitutia din 1997. Exista un consens potrivit caruia guvernarea a provocat disensiuni care nu au existat niciodata inainte in societatea tailandeza. Cei de la putere erau corupti si actionau in beneficiul oamenilor lor. Daca am lasa situatia asa cum este, ar fi afectata securitatea nationala, economia, politica, si insusi respectatul nostru rege ar fi in primejdie. "

Generalul Sonthi Boonyaratglin a introdus Legea martiala, a dizolvat Parlamentul si Guvernul, a interzis adunarile in grupuri mai mari de cinci persoane si a decretat cenzura in presa.

Reactii internationale critice

Lovitura de stat data in vreme ce premierul Thaksin Shinawatra se afla la New York, la Natiunile Unite, a starnit un cor de critici internationale.

Liderii Japoniei, Malaeziei, Australiei si SUA au cerut ca Tailanda sa revina deindata la democratie.

UE a condamnat lovitura si a cerut fortelor armate sa faca loc unui guvern democratic ales.

Criza politica din Thailanda a inceput practic in ianuarie, cand premierul- un miliardar cu averea adunata in afaceri din domeniul telecomunicatiilor- a inceput sa isi vanda actiunile la una dintre cele mai profitabile companii pe care le detine familia sa.

Operatiunea comerciala a dus la proteste de strada de amploare si la cereri de demisie.

Pe fondul acestor nemultumiri, dar si al altora precum felul ineficient in care a tratat problema rebelilor musulmani din sud, au avut loc alegeri anticipate, castigate de partidul premierului, dar boicotate de opozitie si invalidate de Curtea Constitutionala.

Noi alegeri erau programate peste cateva saptamani.

Generalul Sonthi Boonyaratglin a precizat ca alegerile vor avea loc peste aproximativ un an, rastimp in care va fi reformulata Constitutia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.