Directorul Consiliului Concurentei din Grecia a fost retinut in arest sub acuzatia de luare de mita si extorcare. Este unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din istoria Greciei, dar guvernul de la Atena insista asupra faptului ca politica sa nu tolereaza nici un fel de abatere de la lege, oricare ar fi rangul oficialilor care se confrunta cu acuzatii.
In Grecia, este cunoscut sub numele de "Scandalul laptelui". A lovit puternic Partidul Conservator, de guvernare, pentru ca despre oficialul aflat in centrul acuzatiilor se spune ca ar avea legaturi stranse cu formatiunea aflata la putere.

Radacinile scandalului pot fi gasite in industria lactatelor din Grecia, una dintre ramurile industriale cele mai competitive. O companie numita Megval a fost amenintata cu o amenda de 32 de milioane de dolari, pentru ca ar fi facut parte dintr-un cartel care ii forta pe fermieri sa vanda lactate la preturi foarte reduse.

Megval s-a plans autoritatilor ca seful oficiului concurentei, Panaiotis Adamopulos, ar fi pretins mita in valoare de 3,2 milioane de dolari, pentru a anula amenda respectiva. Acuzatul neaga invinuirile, insa atat el cat si doi directori de la Megval au fost retinuti intr-o inchisoare de maxima securitate.

Campania anticoruptie

Cazul aduce prejudicii serioase de imagine guvernului lui Costas Karamanlis, care a venit la putere acum doi ani promitand ca va rezolva problema coruptiei endemice.

Acesta a acuzat in repetate randuri marii oameni de afaceri ai Greciei ca au profitat de pe urma relatiilor cu Partidul Socialist, aflat anterior la guvernare. De data aceasta insa, e randul socialistilor sa acuze guvernul de coruptie, de pe bancile opozitiei. Scandalul survine in timpul campaniei pentru alegerile locale de luna viitoare, considerate un sondaj-cheie asupra prestatiei guvernului conservator.

Sondajele araza ca guvernantii detin inca un avans fragil, insa scandalul laptelui ar putea lovi imaginea lor de reformatori, in conditiile in care multi greci vor trage concluzia ca toti politicienii sunt la fel de corupti, indiferent de ce parte a esichierului politic ar proveni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.