Autoritatile Republicii Moldova au declarat ca nu vor recunoaste referendumul din 17 septembrie prin care alegatorii din regiunea nistreana au aprobat separarea de Moldova si unificarea cu Federatia Rusa.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru agentia de presa oficiala Moldpres, ca ziua de duminica nu ar fi adus, de fapt, nici un fel de schimbari.

"Asa-zisul referendum nu este altceva decat o farsa politica a lui Igor Smirnov", a subliniat Andrei Stratan.

El a subliniat ca autoritatile de la Chisinau pledeaza in continuare pentru democratizarea regiunii nistrene si va promova aceeasi "politica de reintegrare a tarii".

Rusia are o pozitie opusa Moldovei

Pe de alta parte insa, Ministrul de Extrene al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de agentii de presa din Rusia, a declarat ca referendumul respectiv a fost unul democratic si deschis.

El a facut apel catre autoritatile de la Chisinau sui administratia de la Tiraspol sa revina la masa de tratative.

"Informatia despre rezultatele referendumului in transnistria erau previzibile si confirma inca o data ca acest conflict trebuie reglementat in baza acordurilor anterioare", a spus Serghei Lavrov, fara a preciza la ce acorduri se refera.

"Locuitorii Transnistriei nu au vazut si au simtit deocamdata nici un fel de rezultate reale de pe urma negocierilor de pana acum", a spus presedintele Consiliului Federatiei, camera superioara a Parlamentului Rusiei, Serghei Mironov.

El a mentionat ca transnistrenii au votat pentru un viitor comun cu Rusia in speranta unei rezolvari cat mai rapide a conflictului transnistrean.

Presedintele Consiliului Federatiei a sugerat ca votul de ieri a devenit "o expresie a cetatenilor care doresc stabilitate si previzibilitate".

Ucraina nu recunoaste referendumul, dar...

Prim ministrul Viktor Ianukovici spune ca nimeni nu a recunoscut oficial referendumul , dar faptul ca oamenii au tinut un referendum este o chestiune de consultare. Trebuie sa vorbim despre acest lucru cu respect. Agraveaza acest lucru conflictul? Probabil.", a spus Viktor Ianukovici, care conduce Partidul Regiunilor, de orientare pro-rusa.

Presedintele Radei Supreme, Oleksandr Moroz, a declarat ca reprezentantii tarilor europene ar trebuie sa se convoace la o conferinta speciala la care sa se discute rezultatele acestui referendum.

"Referendumul este un fapt implinit si acest fapt este interpretat diferit. Este interpretat diferit de catre Abhazia, Transnistria sau Kosovo. Cred ca ar trebui elaborate standarde unice pentru asemenea fapte", a spus Oleksandr Moroz.

El a subliniat, totodata, ca Ucraina nu poate recunoaste rezultatele referendumului, deoarece ar incalca astfel acordurile cu Republica Moldova.

Guvernul Romaniei nu va recunoaste referendumul

Executivul de la Bucuresti, in termeni duri, a condamnat acest referendum pe care l-a calificat drept o actiune desfasurata "cu ignorarea dreptului international si a dreptului constitutional al Republicii Moldova si in absenta tuturor conditiilor pentru admiterea legitimitatii".

"Problemele regiunii transnistrene pot fi inchise numai daca vor fi gasite raspunsuri realiste, echilibrate, care sa asigure tuturor cetatenilor din aceasta zona a Republicii Moldova respectarea drepturilor fundamentale si sansa de a-si construi o viata prospera", se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei.

Uniunea Europeana nu recunoaste referendumul

"Uniunea Europeana nu recunoaste Republica Moldoveneasca Nistreana. Entitatea nu e recunsocuta de nici o tara din lume si de aceea presedintele in exrecitiu al OSCE a precizat ca rezultatele nu pot fi recunoscute pe plan international. Uniunea Europeana nu recunoaste in nici un fel referendumul sau rezultatele sale, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene", Pietro Petrucci

Pe 16 septembrie, Presedintele Vladimir Voronin declara ca "in pofida torpilarii de catre autoritatile de la Tiraspol a procesului de reglementare politica a conflictului, conducerea Republicii Moldova urmeaza sa continue cu calm si fermitate politica de unificare pasnica a tarii".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.