Romanii si bulgarii au printre cele mai scazute niveluri de trai din cele 28 de tari (UE-25 plus Romania, Bulgaria si Turcia) analizate in primul studiu european referitor la calitatea vietii, publicat recent de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca (EQLS), preluat de Rompres.

Astfel, Bulgaria si Romania prezinta un nivel ridicat al lipsurilor in ceea ce priveste standardul de viata in raport cu tarile Uniunii Europene, inregistrand niveluri de 3,9, respectiv 3,4 pe indexul lipsurilor (pe baza a sase articole considerate necesare traiului).

In aceasta privinta, cele doua tari sunt in contrast cu cele sase tari cu cele mai scazute venituri din UE, care au un index al lipsurilor de 1,0 (Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia si Slovacia).

Nivelul lipsurilor se masoara pe baza a sase articole pe care o gospodarie nu si le poate permite, si anume incalzirea adecvata a locuintei, o masa cu carne o data la doua zile, inlocuirea mobilierului uzat, cumpararea de imbracaminte noua mai degraba decat la mana a doua, banii necesari pentru o saptamana de concediu pe an, precum si posibilitatea de a invita la masa sau la o bautura prietenii sau rudele cel putin o data pe luna.

Studiul releva ca, in Romania si Bulgaria, multor persoane nu le sunt satisfacute aceste nevoi considerate de baza.
Desi multi dintre cetatenii acestor doua tari si-au stabilit strategii proprii pentru a putea face fata presiunilor economice, circa 41 la suta dintre romanii intervievati si 61 la suta dintre bulgari au declarat ca se descurca greu cu banii. Cercetarile indica faptul ca, desi Bulgaria si Romania au niveluri de trai similare, ele nu sunt in mod necesar eterogene in aceasta privinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.