In China, ministrul sigurantei publice a avertizat ca tara are de infruntat o crestere a tulburarilor sociale si a numarului infractiunilor, pe fondul adancirii diferentelor dintre saraci si bogati.

Saracia in mediul rural din China s-a agravat

In China, ministrul sigurantei publice a avertizat ca tara are de infruntat o crestere a tulburarilor sociale si a numarului infractiunilor, pe fondul adancirii diferentelor dintre saraci si bogati.

Diferentele sunt sesizabile mai ales comparand bogatia de la orase cu saracia din mediul rural.

Iar nemultumirea populara alimenteaza tensiunile sociale in multe parti ale Chinei.

Ministrul sigurantei publice din China a subliniat ca tara traverseaza acum o perioada de dezvoltare economica rapida dar, in acelasi timp, o perioada de conflicte interne si inmultire a infractiunilor.

Avertismentul lui nu este singular- si in trecut s-a atras atentia asupra posibilelor tulburari sociale care pot aparea din cauza nemultumirii fermierilor, a angajatilor si somerilor deopotriva, cu toate ca China inregistreaza o crestere economica uluitoare.

In luna ianuarie, ministerul sigurantei publice a raportat ca numarul total al "tulburarilor ordinii publice, obstructionarilor justitiei, adunarilor de multimi si provocarilor" s-a ridicat la 87.000 anul trecut, o crestere cu 6,6% fata de anul 2004.

Ministrul sigurantei publice a declarat ca principala responsabilitate a Chinei trebuie sa fie dezvoltarea dar a subliniat ca pentru asta e nevoie de stabilitate sociala.

Nivelul de trai la orase e mult mai ridicat

"Stabilitatea este principala noastra sarcina, principala obligatie", a declarat oficialul chinez.

Schimbarile in modul in care evolueaza piata au dus la disparitia sistemelor vechi de control ale economiei planificate iar ministrul sigurantei publice a atras atentia ca e nevoie de mai multe eforturi pentru anticiparea potentialelor conflicte si a nemultumirilor publice.

Autoritatile realizeaza abia acum amploarea acestei probleme.

Unii lideri ai regimului chinez au promis ca beneficiile cresterii economice se vor face simtite egal peste tot dar un asemenea obiectiv va fi greu de atins intr-o tara atat de mare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.