Jacques Chirac afirma ca sanctiunile nu dau rezultate Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a opinat ca Iranul nu ar trebui adus in fata Consiliului de Securitate al ONU pe durata negocierilor legate de programul sau nuclear- aceasta daca Iranul accepta ca, in schimb, sa suspende activitatea de imbogatire a uraniului.

Jacques Chirac a facut propunerea in ajunul vizitei sale la New York, la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, unde e de presupus ca va discuta despre Iran cu presedintele Bush.

Dupa relativul succes al diplomatiei franceze in recenta criza din Liban, presedintele Frantei pare a incerca sa arate lumii ca tara sa poate oferi solutii si in privinta Iranului, cu care are, de asemenea, vechi legaturi.

Jacques Chirac s-a referit la discutiile dintre Iran si reprezentantii celor cinci state membre permanenete in Consiliul de Securitate plus Germania.

"Iranul si cele sase tari implicate trebuie mai intai sa stabileasca un program al negocierilor, pe care apoi sa le demareze. Iar pe parcursul acestor negocieri sugerez ca, pe de-o parte, cei sase sa renunte sa inainteze chestiunea la Consiliul de Securitate, iar pe de alta Iranul sa renunte la imbogatirea uraniului, in timpul negocierilor."

Sanctiunile nu sunt excluse

In vreme ce reprezentantii Frantei, Marii Britanii si Germaniei au petrecut luni de zile in negocieri, SUA au insistat asupra sanctiunilor, in situatia in care Iranul nu pune capat programului nuclear.

Iranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri exclusiv pasnice.

E pentru prima oara cand un lider european sugereaza ca ambele parti aflate in negociere ar trebui sa elaboreze agenda si abia apoi sa faca eventuale concesii dar in timpul negocierilor, nu inaintea lor.

Practic, potrivit viziunii presedintelui Chirac, oprirea procesului de imbogatire a uraniului nu e o preconditie a negocierilor, ci s-ar putea petrece pe parcursul acestora.

Acum, in vreme ce Washingtonul a pregatit o lista de posibile sanctiuni, Jacques Chirac atrage atentia ca ca de obicei acestea nu dau bune rezultate.

Pe de alta parte, presedintele Frantei a adaugat ca nu exclude utilizarea sanctiunilor impotriva Iranului, dar numai daca acestea vor fi necesare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.