In Suedia s-au desfasurat ieri alegeri legislative. Un scrutin considerat la unison de analisti si politicieni cel mai strans din istoria recenta a statului. Un motiv suficient pentru a estima ca votul ar avea darul de a marca un viraj spre dreapta, prin respingerea social-democratilor, la putere de peste 12 ani.

Candidand pentru un al treilea mandat consecutiv, premierul social-democrat Goran Person s-a plasat in toate sondajele de opinie in urma adversarului sau, Frendrik Reinfeldt, a carui coalitie de centru-dreapta, Alianta, si-a construit campania electorala in jurul promisiunii de a pune tara la treaba. Astfel, un ultim asemenea chestionar credita blocul de centru-dreapta cu 50,8% din intentiile de vot, fortele de stanga (social-democratii, verzii si fostii comunisti) primind doar 43,9 procente.

Conform legislatiei suedeze, liderul partidului care obtine majoritate, fie si relativa, formeaza guvernul. "Am sentimentul ca, de aceasta data, scorul va fi incordat, iar victoria - dificila", recunostea ieri, la o emisiune televizata, Person. De partea cealalta a baricadei, optimismul era cuvantul de ordine. "Sunt increzator, pentru ca am avut o buna campanie electorala", a declarat Reinfeldt. "Alianta noastra s-a mentinut in frunte, chiar si in conditii de presiune", adauga el. Victoria dreptei, comentau ieri agentiile de presa, ar echivala cu un adevarat cutremur politic in Suedia, unde social-democratia a condus 65 de ani din ultimii 75. Dar Person, in varsta de 57 de ani si care este sef al guvernului de peste 10 ani, s-au uzat, oarecum, ca politician. Iar criticii lui nu s-au sfiit chiar sa-l catalogheze drept o persoana autoritara si aroganta.

In fata lui, Reinfeldt a atras prin ideile sale novatoare. Fara experienta puterii executive, el s-a impus ca unificator al opozitiei, cu un program comun pentru guvernare. Printre altele, el propune diminuarea impozitelor pentru cei cu salarii mici, reducerea generoaselor alocatii de somaj pe termen lung. De asemenea, el se declara favorabil privatizarilor. "Multi s-au saturat sa-l vada" pe Person, scria ieri cotidianul "Dagens Nyheter".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.