Majoritatea sefilor de stat prezenti la summitul tarilor nealiate au folosit tribuna reuniunii de doua zile gazduite de Havana pentru a sari la gatul SUA. Nici Natiunile Unite nu au scapat de criticile liderilor veniti in capitala cubaneza, aratandu-se dezamagiti de reprezentativitatea tarilor mici in structurile ONU.

In absenta lui Fidel Castro, inca in spital, summitul i-a adunat pe cei mai mari dusmani ai americanilor, de la Cuba si Coreea de Nord pana la Iran si Venezuela. Din cei 118 sefi de stat si de guvern, mai mult de 50 au reafirmat sprijin pentru programul nuclear al Iranului, condamnand politica "axei raului" care incepe la Washington.

"Imperialismul american este in cadere libera. O lume noua, bipolara ia fiinta", a spus presedintele venezuelean Hugo Chavez. SUA reprezinta o veritabila "amenintare nucleara", a spus, la randul sau, liderul iranian, Mahmoud Ahmadinejad. Pe acest fundal, ministrul cubanez de externe a subliniat ca miscarea, fondata in 1961 de tarile care doreau sa-si pastreze independenta fata de Rusia si SUA, trebuie sa treaca de la vorbe la fapte si sa ia pozitie la forurile internationale. "Puterea noastra trebuie sa fie proprotionala cu numarul nostru", a mai spus Perez Roque, aluzie la faptul ca membrii miscarii de nealiniere reprezinta doua treimi din numarul membrilor ONU.

Pe de alta parte, liderii tarilor apropiate de Casa Alba, precum India, Pakistan, Peru, Columbia sau Chile, au fost rezervati in afirmatii. "Nu privesc acest summit ca pe o intalnire anti-SUA sau anti-oricine", a precizat premierul malaezian, Abdullah Ahmad Badawi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.