Ieri, Papa Benedict al XVI-lea a aparut la balconul resedintei sale de vara de la Castelul Gandolfo, pentru prima oara dupa ce a trezit furia musulmanilor prin citarea spuselor unui imparat bizantin potrivit caruia profetul Mohamed ar fi semanat raul si inumanul provocand transmiterea invataturii sale prin forta armelor. Desi el si-a exprimat "regretele" in legatura cu incidentul, sefi de stat musulmani si presa din aceste tari, dar si din Occident critica dur gestul sau.
In istoria contemporana a Vaticanului este vorba de o adevarata, dar nefericita, premiera. In vreme ce Papa Ioan Paul al II-lea a promovat prin vorbe si fapte dialogul si intelegerea dintre religii, succesorului sau i se reproseaza ca a uitat ca e Suveran Pontif, si nu profesor.

Reactiile deosebit de violente in lumea musulmana nu se compara cu cele de la inceputul anului in cazul caricaturilor Profetului. Acum, sefi de stat, precum presedintele Indoneziei, tara cu cei mai multi musul-mani de pe glob, monarhiile din Golf si din Arabia Saudita, regele Marocului, presedintele Yemenului, premierul Turciei si numerosi politicieni au condamnat gestul lui Benedict al XVI-lea. Lor li se adauga conducatori religiosi musulmani care-l someaza "sa-si ceara scuze personale", ei neprivind cu intelegere "regretele si dezolarea" exprimate sambata si ieri. In teritoriile palestiniene, mai multe biserici crestine au fost atacate de manifestanti furiosi, iar gruparea armata irakiana Jaiech al-Mujahidin a jurat "sa distruga crucea din inima Romei si Vaticanul".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.